Quantcast
Channel: Fiskelycka i norr
Viewing all 385 articles
Browse latest View live

Årskrönika 2018

$
0
0
Sällan har jag varit så pass målmedveten i mina fiskeplaner som innan jag drog igång fisket under månadsskiftet mars-april. Någonstans var jag medveten om att tiden för fisket periodvis skulle bli begränsad pga min arbetssituation där jag har svårt att själv styra över arbetstider och ledigheter. Lite så blev det också, mest ledig var jag under vintern och våren då jag jobbade deltid, därefter har jag jobbat heltid och någon semester har jag inte heller haft under hela året.
Det är alltid kul att analysera året sitt när man "varit duktig" att skriva upp tydliga mål redan innan säsongen. Men den analysen sparar vi till senare, nu till en mindre sammanfattning kring själva fisket.

ISFISKET Aldrig har de yttre förutsättningarna varit sämre för isfiske än vad de var under hela vintern och våren. Redan i januari hade vi sjukt mycket snö och mer kom det allt eftersom. Det som var mest anmärkningsvärt var att det från början av november till början av april inte kom en enda blida. Minusgraderna hade sitt grepp över Norrbotten och mars månad blev rakt igenom en kall vintermånad. Tanken var att ismeta minst tio pass efter gädda, nu blev det istället bara en handfull pass. Kylan, snömängden och vatten på isarna gjorde att några tilltänkta vatten gick bort och att jag helt enkelt valde bort vanligtvis heta tider som tex. påsken då fiskeförhållandena var för dåliga.

Fisket var segt och det blev inte många gäddor heller. Ser man till snittet gäddor per pass så blev det bottenrekord men kikar vi på de större fiskarna så gick det bättre. Den 17 april fick jag upp en sjukt fin gädda som fick mig att häpna. Tyvärr var längden inte "bättre"än 113 cm men vikten blev ändå bra 12460 gram! Utan tvekan min hittills grövsta större ismetegädda. När inte förutsättningarna var bättre så fanns det hela tiden i bakhuvudet att försöka fiska från isen igen så fort den lägger sig. Något som också blev verklighet men mer om det senare...


En gädda som överraskade mig. 12460 g - 113 cm. Just gäddor mellan 12-13 kilo har varit mer än vanligt frekventa för mig den senaste tiden. På drygt 2 år har jag fått skåda sju olika individer var av jag själv fått äran att ta fem. Lite retfullt är att man ännu inte fått se en gädda över 13 kilo. Kanske man fiskar i fel vatten?, fiskar fel?, haft oflyt eller så kommer den med tiden?

Dessa ovan nämnda ord skrev jag i april i år. Lite läskigt, nästan som att nån där uppe tyckt synd om mig och som belöning börjat skänka mig 13 kilos gäddor istället. Bara att tacka och ta emot.

Som en kompis sa när jag berättade om Kristers storgädda från i höstas, "visst är ni duktiga men nog måste du hålla med om att det är flyt. Den vägde 13,4 kg. Tja i så fall har jag haft sjukt flyt i år. Men å andra sidan hade jag innan detta fått se 7 gäddor mellan 12-13 kilo inom loppet av drygt två år. Så kanske var det logiskt att få vara med om en gädda över 13 kilo då? Men nu blev det ju istället tre. Man kan vrida och vända på det hela men fisket är inte alltid logiskt. En sak är i alla fall säkert att får man fler än en gädda i denna kaliber då är man inne på rätt spår . Men man får samtidigt vara beredd att det kommer bakslag, perioder då de stora gäddorna är som försvunna. Gäller att njuta av dessa perioder.
Var vintern kall så blev våren det motsatta. Maj bjöd på strålande sol var och varannan dag. Tack vara detta så smälte snön bort och isarna for snabbare än man trott. Det negativa blev att vattenmassorna blev brutala och vi fick kanske den värsta vårfloden i modern tid i Norrbotten. Många små och medelstora vattendrag noterade de högsta vattennivåerna sedan man började mäta vattenståndet. För mycket vatten får sina konsekvenser och i mitt fall ställde det till mina planer med att fiska lekgädda från land. När sedan vattnet började sjunka så gick det undan och fisken var inte helt lätt att hitta. Därför tog jag det rätt lugnt med fisket under hela maj och laddade för juni och efterleksfisket efter gädda.

FÖRSOMMARFISKET Under juni månad blev det väldigt mycket fiske för mig. Hela 16 fiskedagar vilket kan jämföras med maj 3 dar och juli 5 dar. Man kan säga att årets krut på fisket gav jag denna månad. Mest peppad var jag utan tvekan att fiska gädda från land och då spinnfiske. Fisket gick lite upp och ner men fick uppleva några höjdare som belöning för den tid och energi som jag la ner. Bästa passet var en kväll då gäddorna var ordentligt i stöten. Jag hittade ett litet hett område där det stod massor med fina gäddor från fem kilo och upp till dryga nio. Huggen var brutala och de kämpade nått enormt. Fast bästa fisken kom en helt annan dag då fisket var extremt segt. Jag testade det mesta i betesväg och det kanske var min envishet att hitta rätt bete som räddade mig. På en Savage gear DP-spinnare stl. 7 kom ett stumt hugg och efter en kort men intensiv kamp hade jag uppgraderat mitt gädd-rekord med ett par hekton. 

Detta blev min första gädda över 13 kilo. Att jag fick den på spinn från land i ett eget rekat vatten gjorde inte saken sämre. Allt gick som jag planerat och när man når sina mål med en praktfisk ja då leker livet. Så här i efterhand kan jag nog säga att detta är min bästa fisk hittills.
SOMMARFISKET Juli och augusti blev speciella månader i flera avseenden. Mest pga värmeböljan som var något i hästväg, i några veckor hade vi konstant temperaturer på 25-30 grader. När solen är uppe större delen av dygnet så blir även kvällarna och nätterna varma. Mitt i denna värmebölja drog jag på mig en förkylning och hosta som varade i flera veckor. Samtidigt jobbade jag heltid så orken och energin gjorde att fiskepassen blev allt för få under högsommaren. Innan den värsta värmen kom så blev det några kvällar med gösfiske vilket var trevligt. Blev dessutom ett sjörekord för mig, ingen markvärdig fisk i sig men för detta vatten en bra fisk även om jag tror det simmar en och annan klart större gös än denna här.

Slutfasen av sommaren blev svalare och då blev det även lite mer fiske. Åter var det gösfisket som gällde och jag upplevde många bra fiskepass tillsammans med olika vänner. Just att vertikalfiska efter gös tycker jag är ett perfekt sätt att ta med vänner ut på sjön som normalt inte fiskar så mycket. Själva fiskesättet är avslappnande och socialt och så får man oftast bra med hugg också. På lätta vertikalspön så kämpar även mindre fiskar bra. Skall man få igång fiskeintresset på nån så är detta en bra start!

HÖSTFISKET Hösten kom snabbt men förbyttes lika snabbt till sommar igen. Slutet av augusti blev kall men första halvan av september blev det varmare igen. Egentligen var det först i månadsskiftet september och oktober som vattentemperaturen kändes rätt för gäddfiske. Jag kände mig rätt taggad för höstfisket men när jag skulle vara ledig en vecka efter att ha jobbat nio dar på raken blev jag förflyttad till en annan arbetsplats och var tvungen att börja jobba med en gång. Fiskesuget och energin för fisket försvann och har sedan dess inte riktigt kommit tillbaka. Dessutom jävlades vädret med mig rejält då jag jobbade in lite tid som jag senare tog ut i oktober men då blåste och regnade de tilltänkta fiskedagarna bort. Stolpe ut med andra ord.

Blev 5-6 gäddpass under september och oktober men bara två dagar var heldagar. Så i tid sett så blev det på tok för lite. Men nu hade jag ändå turen att få vara med om ytterligare en storgädda. Det var Krister som vertikalade upp en sjukt fin gädda på 13,4 kg fördelat på 123 cm. Mäktig fisk som gör att man minns denna höst. Själv fick jag under hösten några skapliga gäddor, den bästa var lång 117,5 cm men tyvärr mager så vägde "bara" 9,14 kg. Metod: spinnfiske från land.

Vilken praktfisk som Krister fick i höstas! Den var grymt stark så man förstod rätt snabbt att det var nått riktigt stort som huggit på jiggen. Vertikalfiskad, 13390 gram fördelat på 123 centimeter. 
ISFISKE PÅ NYISENAtt knyta ihop säcken med lite ismete kändes inte helt dumt, speciellt då vår och vintersäsongen blev som den blev. Nu hade vi istället flyt med fina stabila blankisar som låg i drygt 2 veckor. En kort tid med snöfria isar kanske vissa tycker men inte här i Norrbotten. När väl snön kommer så brukar den allt som oftast stanna. Nu tog jag och Markus vara på detta och vi hann med fyra ismetepass från blankisen. Fisket gick bra med gäddor över 7 kilo på alla pass. Totalt 6 gäddor över 7 kilo där Markus tog nummer två och tre på listan. Dessa vägde 9,11 kg samt 8,96 kg. Men en gädda var betydligt större än så. Ja den var så pass fin att den blev ett nytt rekord för mig. Smått otroligt att få vara med om att skåda tre gäddor över 13 kilo på några månader. Man kan säga att detta var året då jag hade tumme med de riktigt stora gäddorna.

Att man skulle få sig ett nytt gäddrekord från nyisen hade jag inte vågat drömma om men i år verkar allt vara möjligt. Skulle inte förvåna mig att nästa år blir det motsatta, att jag har stolpe ut med de större. Men må så vara för fisket är mer än bara stora fiskar. Även tunga perioder kan man få ut nått av, samtidigt så blir lyckan desto större när man efter en tyngre period väl får sig en storfisk.
Då skall jag försöka göra en slags analys av året som varit.

Mina mål med gäddfisket innan året såg ut så här:

* 10+ på ismete (13,22 kg, 12,46 kg)
* 10+ på spinn(13,11 kg)
* Minst 3 st 10+ under året (13,22 kg, 13,11 kg, 12,46 kg)
* Nytt rekord på mete (över 7 kg) (Blev inte ett enda pass då jag metade gädda)
* Minst ett metod-rekord (Spinnrekord och ismeterekord)
* Förbättra mitt augusti rekord (7490 g) (7800 g)
* Ta en gädda över 10 kg under nån av månaderna maj, augusti, november, december. (November)
* Gädda över 10 kg från ett nytt vatten (Fixade detta)
* Gädda över 13+ (13,22 kg, 13,11 kg)

Totalt nio olika personliga mål där jag lyckades ta 8 av 9. Fast egentligen känns det som att jag lyckades med dom alla då jag valde bort gäddmetet redan innan sommaren. Insåg att jag hade allt för mycket planer med mitt spinnfiske så att blanda in gäddmete skulle bara bli ett stressmoment. Hellre fokusera på färre metoder och lägga tiden där och lära sig så mycket som möjligt. Och i år var ju spinnfiske från land efter gädda mitt stora mål. Hade faktiskt inte riktigt koll på alla målen jag satte upp så nu när jag ser dom alla inser jag ju att man lyckas riktigt bra.

Jag har även skrivit ner lite tankar om taktik och annat och där inser jag att man som vanligt inte hunnit med allt man velat. Några tilltänkta vatten och platser hann jag inte med att testa. Valde bort metet och mörkerfiske som jag också hade i tankarna. I år hade jag bara satt upp mål för gäddfisket vilket jag nu i efterhand kan tycka var vettigt. Att satsa seriöst efter flera arter tar mer tid och energi än jag för tillfället har. I år var gösfisket likt förra året ett trevligt komplement.

Totalt har jag i år fiskat gädda 75% av tiden, 23% gös och 2% abborre. Vertikalfiske har jag praktiserat mest, följt av spinnfiske, ismete, trolling och flötestrolling. Totalt blev det drygt 50 fiskedagar under året där majoriteten av fiskepassen varit halvdagar, dvs. ca 3-6 timmars effektivt fiske.

MINA BÄSTA FISKAR UNDER 2018

GÄDDA
13220 g – 123 cm
13110 g – 122 cm
12460 g – 113 cm

GÖS
3340 g – 72 cm

SLUTORD: Att planera och sätta upp olika mål i jakten på stora fiskar är för tillfället min största drivkraft och inspiratation. Senaste åren är det gäddfisket som jag satsat på. Men detta är trots allt bara en liten del av vad jag får ut av mitt sportfiske. Att få vara ute och njuta av vädret, se naturen, den sociala biten när man fiskar med andra, spänningen, tysnaden, avkoppling, fågelsång, dofter och följa årstiderna är saker som hela tiden finns där. Sen att hela tiden se framåt och längta efter vad som komma skall, smida nya planer, kika på kartor och drömma sig bort ja det är sånt som jag brukar syssla med nu under vintern. Förmodligen lär jag återkomma med lite framtidsplaner här framåt.

Avslutningsvis vill jag tacka alla mina vänner som jag haft förmånen att få fiska med under året men även de som följer min sida och finner den intressant. Tiden går snabbt och nästa år fyller Fiskelycka i norr 10 år. Min förhoppning är att jubileumsåret bjuder på gott fiske och att jag lägger mer tid på att uppdatera bloggen. GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

Inför 2019...

$
0
0

Det börjar så bli dags att titta i kristall kulan och se hur mitt fiskeår kan se ut. Detta inlägg brukar vissa år vara väldigt lätt att skriva medans det andra år kan vara lite knepigt eller nått år näst intill omöjligt. Ibland finns den där känslan, övertygelsen och målmedvetenheten då man verkligen vet vad man vill med sitt fiske. Förra året var just ett sådant år, i år känns det inte fullt lika lätt.

Sedan så brukar jag ibland vilja vara mer öppen om mina mål och skriva exakt hur jag tänker och resonerar, andra gånger kan jag vilja släppa delar av mina planer och nån gång känner jag mig för att vara lite mer hemlig. Men ju mer övertygad jag känner mig ju tydligare brukar jag vilja vara. Så skall försöka vara så pass tydlig som det går.

En fråga man kan ställa sig, "är det verkligen nödvändigt att sätta upp tydliga mål med sitt fiske"? Det beror på skulle jag säga, för vissa är det förmodligen bortkastat tid då man hellre kör mer på instinkt och lust och styr sitt fiske därefter. Att sätta upp en massa mål och planer kan då bli hinder på vägen. För mig är det lite tvärtom, målen och planerna är min väg till framgång. Min övertygelse är att det fungerar bra för mig och det är just det som är det viktigaste. Att man skall göra det som känns bäst för en själv.

Nu är det faktiskt inte alltid jag är så målinriktad i mitt fiske utan ibland när man vet vad man vill och har drivet och fiskesuget ja då kanske inte målen behövs? Målen kan för mig bli lite av en "trigger" att man blir mer motiverad, fokuserad och då vet jag att resultatet i princip alltid blir bättre. Sen tycker jag man inte skall bestämma sitt fiske till 100% i förväg utan ett viss mått av flexibilitet är alltid bra att ha. En grundplan, några tydliga mål och en del möjliga mål kan ofta vara en bra ingång i en ny säsong men som jag skrivit så kan detta variera rätt rejält från år till år för mig.

April är en månad som jag verkligen uppskattar. Speciellt då solen är framme och när snön börjar vara borta från isen. Här Martin med sitt nuvarande pers, kanske dags för uppgradering i år?
För 2019 kastar jag alla mål åt sidan, visst drömmålen finns kvar hela tiden men just specifika mål för året kommer saknas. En total kontrast mot i fjol, frågan är hur detta kommer påverka resultatet? Däremot har jag fiskeplaner så det räcker och blir över, likaså känns fiskesuget hyfsat stort så med detta hoppas jag komma rätt långt.

Det troliga är att gäddfisket åter blir prioriterat men känner jag plötsligt att suget för nått annat finns så är jag inte främmande att ändra mig. Gäddfisket känns fortfarande lika roligt men samtidigt finns det mer att hämta när det gäller andra arter, där har jag större förbättringspotential helt enkelt. I år känns inte resultatet så viktigt utan det viktigaste är att det skall vara roligt att fiska. Skall jag gissa så kommer jag fortsätta mitt spinnfiske från land, testa nya platser, vatten och förhoppningsvis hitta nån finare gädda. Sedan lär man även fiska gädda från båt en del och då är det främst spinnfiske och vertikalfiske som lockar. Men i bakhuvudet finns även två, tre helt andra satsningar men dom håller jag än så länge hemliga.

Det som lockar mest just nu är bara att få vara ute och fiska. Slippa minusgrader, snö och mörker. Jag har skrivit det förr men tåls att upprepa, älskar sommaren lika mycket som jag avskyr vintern. Fiska gädda med popper är något jag skulle vilja utveckla och lära mig mer om. Tror att det kan vara effektivt i rätt vatten och framför allt roligt.
Först ut blir givetvis isfisket. Hoppas bara att väder, snöläget eller nått annat inte ställer till det allt för mycket, i så fall kan jag lova att det blir klart fler fiskepass i år än jag mäktade med förra året. Med detta tar jag mig an 2019 och hoppas på flertalet goda stunder tillsammans med likasinnade vänner. Och märk väl så har jag inte yppat ett enda ord om "att jaga stora fiskar" eller pratat om rekord.

Nu kom jag faktiskt på ett mål i sista sekunden. Det är att jag skall fiska fler dagar i år mot fjolårets 54 stycken. Känns minst sagt enklare än alla de mål som jag fixade under 2018:)

Bloggen fyller 10 år!

$
0
0
Det har nu gått tio år sedan jag startade min blogg. En lång tid om man jämför med många andra liknande sidor där livslängden oftast bara är ett eller några år. Ja undantag finns och säkert finns det dom som överträffar mig i tid då jag kom igång ett par år efter att bloggtrenden kom igång. En stor del i att jag inte ännu kastat in handduken är all den positiva responsen jag fått under årens lopp. Genom bloggen har jag utbytt massor av erfarenheter, tankar och inte minst skaffat nya vänner. Jag kan ärligt säga att utan denna sida hade jag idag inte kommit så långt i mitt fiske som jag nu gjort.

Från början var tanken först och främst att skriva om mitt egna fiske och vad jag får ut av det. Men även att kunna inspirera och väcka andras nyfikenhet. Med tiden blev det även mer utförligare inlägg som artiklar och statistik. Sedan har jag byggt på bloggen allt eftersom så att den idag mer liknar en hemsida än en traditionell blogg. Skrivlusten har givetvis gått upp och ner genom åren men den har aldrig försvunnit. Anledningen till att jag fortfarande envisas att skriva är kanske att jag försöker vara personlig och dela med mig av mina egna tankar och erfarenheter. Att just vara personlig och hitta en egen stil tror jag på. Sen så vill jag ge läsarna en någorlunda riktig och sanningsenlig bild av verkligheten. Då blir saker som statistik, planering och vägen till att lyckas viktiga bitar.

Jag måste medge att bloggen har fått allt för lite kärlek under förra året. En blogg skall i mina ögon vara levande och uppdateras regelbundet och det har jag faktiskt lyckas rätt bra med förutom det senaste året då jag smittats av den trend som nu råder. Trenden jag pratar om är att bloggarna inom sportfisket håller på att dö ut. Även olika hemsidor där man skriver om sitt fiske minskas i rasande fart. Kort sagt är det svårt att hitta någon matnyttig information ute på nätet längre.

Istället är det Instagram som gäller liksom Facebook och diverse klipp på You Tube. Informationen man får är mest bilder/filmklipp av olika slag där man hellre lyfter fram ett visst bete, spö, rulle än själva storyn bakom fångsten. Det mesta är kopplad till att göra reklam och själv få synas. Man vill likaså gärna framhäva sin fångst men inte ge något tillbaka. Att vara hemlig och inte avslöja något är lite av en trend nu. Jag kanske överdriver en smula men tyvärr ser jag att vägen går åt detta håll och förmodligen är det just detta som tar döden av många intressanta bloggar och hemsidor.

Jag följer väl trenderna hyfsat bra då jag både har ett Instagram konto samt Facebook sida kopplat till min fiskesida. Dessa konton är dock i mina ögon lite av ett ont måste om man vill få nya personer att hitta till min sida. Egentligen är antalet följare och likes helt oviktigt för mig, däremot ger det mig en hel del då folk läser och kommenterar mina texter här på bloggen. För det är just här på denna sida min "fiskesjäl" ligger. Fiskelycka i norrs framtid är knappast hotad på nått sätt. Jag kommer fortsätta att skriva då motivationen och tid finns. Här skall man även fortsättningsvis kunna följa min väg genom sportfiskets värld. Och jag är rädd att den resan kommer att fortsätta ändå fram tills den dag jag lägger igen ögonen. Så med andra ord kommer bloggen leva vidare. Väl mött i framtiden och TACK FÖR ALLA ÅR. 

Tar gärna emot förslag för hur jag kan förnya och förbättra sidan liksom vad som ni gillar eller inte gillar? Lätt att köra fast och för att utvecklas och komma framåt är det bra att få veta vad läsarna tycker. 

Här nedan några av de kommentarer som jag fått av alla läsare under åren...


Hej! Måste säga att det här är den bästa mest ambitiösa blogg jag någonsin läst när det kommer till fiske! Man googlar runt och hittar ett inlägg här och där men din blogg är hur intressant som helst. Kommer ha stor användning för din information som finns och jag har kul när jag läser. Fiske är så mycket mer än bara själva fisket. Det handlar om att studera terrängen, naturen, vattnet, att tänka som en gädda (om nu det går). Det handlar om att de dagar man inte kan fiska få längta och planera sitt fiske. Hoppas du gör fler intressanta artiklar.

Håller med dig om allt i dina värderingar nästan vad gäller betyg, förutom att fiskesuget kan variera från olika år. I år ät jag heltaggad inför ismetet som börjar snart. Jag känner att suget är på 5 just nu inför kommande isar Mycket intressant läsning, du är en grym fiskare

Underbar artikel.Dina funderingar är identiska med mina. Sökte nämligenpå att fiska med två beten två spön...alt Större jigg nertill och mindre upphängare.

Bra text och fina Gösar. Kul med ett växande bestånd, fiskare har fått upp ögonen att Gösen finns i Norrbotten och många är inte upplysta om att det finns ett minsta mått för mat gösar, Gös är gott stekt i smör. Vi som sportfiskare bör ta varje tillfälle i akt att upplysa om måttet (40cm) varför det är viktigt, samt vikten av att även släppa tillbaka de större exemplaren. Kul att följa texter. Keep up the good Work!Jag gillar din blogg starkt, fortsätt i samma anda!

En jättefin artikel! Tack så mycket! /Ellinor, Arnes Bromans yngsta dotter på My tribute to Arne Broman

Her var det mye fiskeporr! Mye bra lesning, og store fisker! Keep up the good work

Du skriver en av de absolut bästa predatorbloggarna i sverige. Fortsätt så

Spot-on. Du borde verkligen höra av dig till NSD om du inte redan gjort det.

Tjena Mats! Kul att du har en blogg, riktigt roligt att läsa den. God fortsättning

Bra blogg och tack för tipsen! 

BÄSTA BLOGGEN NÅGONSIN

Kul läsning, och grattis till fiskarna. Brukar själv vara i just dom områdena ni varit i. såg youtube klippet och förbannar er för det fisksug jag fick =)

jättebra skrivet om de olika årstiderna och dess skiftningar. Jag håller med dig, vad vore sommaren i all sin glans, om inte vintern fanns..

Blir verkligen sugen på en fjälltur eftar att ha läst din berättelse;)

Vilka underbara historier från förr...jag skrattade gått åt honom med de fellevererade fiskespöna =). Skrämmande tanke d där med din far samt utbygnaden av våra älvar. Måtte det aldrig hända! på

Tack för ett jättebra inlägg i debatten! Sportfiskarna är en bra organisation att vara medlem i eftersom de tar klar ställning mot mer vattenkraft. Fundera också på att gå med i Älvräddarna som jag är ordförande i, vi arbetar inte bara med att försöka mota Olle i grind utan driver också frågan om restaurering av de strömvatten som är förstörda idag, de vattenkraftsskadade... Vi anser att allt prat om mer vattenkraft, oavsett hur miljöanpassat de försöker göra den, är helt ute ur diskussionen innan kraftindustrin tagit fullt ansvar för de vatten som de redan förstört. Så länge de ser ut som gapande hönor när man säger att det borde vara de som betalar för restaureringskalaset (Polluter Pays Principle gäller i alla länder som skrivit på Riokonventionen, endast svensk vattenkraft är undantagen lagmässigt) finns det inte något som helst utrymme för diskussioner ens. Punkt slut. Christer Borg

Måste säga att dina författarkvalitéer förbättras hela tiden. Ditt sätt att måla upp bilder och händelser med ord börjar bli smått imponerande. Det kanske är för att jag hört de flesta historierna för många år sedan, eller för att jag besökt de flesta platserna, men jag tycker det börjar bli dags att publisera något i bokform

Oerhört trevlig läsning om Aleån! Det du inte vet om ån är inte värt att veta

Tack för en riktigt läsvärd guide om isfiske!! Själv fiskar jag mest på västgötska slättåar, handlar mkt om att vi vid isläggningen kommer åt svåråtkomna höljor. Tar med mig flera av dina tips, inte minst kring tankar om mothugg, drillning och betesfiskresonemang.

En mycket bra och välskriven artikel min bäste herre! Är rookie på ismete så det var kul och intressant läsning, snappat upp en del bra tips. Tack!

Precis vad jag letade efter. Behöver tips om hur man kommer igång med ismete efter gädda. Vilken utrustning man behöver och grundläggande tackel och tips. Ser fram emot detta!! Bra jobb!

Vilken fiskeguide :-) Du går från klarhet till klarhet!

"BÖJDA SPÖN"
Ismetet är snart över....i alla fall i vår del av Sverige.
Men för dom som ännu inte vill ge upp.
Eller för alla som vill lära sig lite mer rekommenderar jag starkt ett besök på:
http://fiskelyckainorr.blogspot.com/
Där finner ni en väldigt lärorik guide till vinterns höjdpunkter, nämligen ismetet.
Allt beskrivs på ett väldigt bra sätt så t.o.m jag förstår :)
Guiden inriktar sig mot gädda men även vi gösfiskare kan hämta väldigt mycket matnyttigt härifrån.
Så kika in vet ja!


Tänkte denna gång ge några snabba men, enligt mig bra tips för ismetet som nu drar igång. Tips ett Läs Mats Nilssons omfattande guide för ismete. Här hittar du det mesta du behöver veta om ismete efter gädda.

Tack för ett intressant och bra inlägg. De som lyckas bäst i jakten på storgäddan är de som vågar testa nya saker. Både djup och beten.

10 heta ismete tips i jakten på storgädda

$
0
0
Nu när isarna kopplat sitt grepp om större delen av landet så tänkte jag bjuda på en artikel gällande ismete efter gädda. Här delar jag med mig en del tips vad man kan tänka på när man skall ut och ismeta gädda. Om någon vill grotta ner sig rejält i ämnet så har jag sen tidigare skrivit en omfattande ismete-guide i ämnet som finnas att läsa här på bloggen.

1. Kännedom och planering
Det är alltid viktigt att skaffa bra kännedom om sina fiskevatten. Reka gärna dina tilltänkta fiskevatten redan under sommaren och få en bra blick hur det ser ut. Kolla djup, siktdjup, typ av botten, strömmar, växtlighet, branter, grynnor och grund. Ta reda på vilka andra arter som finns i sjön? Titta på kartor, googla, prata med lokala fiskare är andra tips hur man kan skaffa sig information.

För att maximera chanserna så mycket som möjligt till att lyckas anser jag att man skall planera sina fiskepass väl. Testa dig fram, observera, lägg saker på minnet och skriv ner alla dina fiskepass. Ju mer man fiskar desto mer information och erfarenheter skaffar man sig och till slut blir det omöjligt att hålla allt i huvudet. Att då kunna gå tillbaka i historien och kolla i fiskedagboken hur det exakt låg till är både intressant och värdefullt.

2. Fiska i rätt områden.
Stora gäddor gillar ofta närheten till djupare vatten fastän dom kan stå rätt grunt. Speciellt rejäla branter är klassiska storgäddsmagneter. Bra ställen i öppet vatten kan även vara heta vintertid. Generellt upplever jag att gäddorna står grundare under isfiskesäsongen än annars. Grynnor, åmynningar, vikar, uddar, utanför vägtrummor och sund är andra intressanta områden. Avvikande bottenstrukturer och växtlighet på botten är andra saker som kan samla till sig gäddor.

I några vatten har jag lyckas bäst med strategin att fiska grunt (2-6 m) när det är mycket snö på isen och mulet väder. En grundare vik i en sjö där det normalt står mest snipor kan det vissa vintrar gå in storgäddor. När det varit mycket snö och mitt i vintern har denna plats varit klart hetast. En januaridag 2011 blev det jackpott med gäddor på 8,4 kg, 8,5 kg samt den på bilden 11,2 kg - 120 cm.
Tvärtom har det varit när snön börjat försvinna från isarna, då har det ibland kommit trevliga fiskar som denna 12930 gram - 124 cm på djupare vatten. Just denna gädda högg på en mört 3 meter under iskanten på 11 meter djupt vatten. Med ökad rutin så får man ofta en allt bättre känsla hur man skall lägga upp sin taktik i respektive vatten.

Klara djupa sjöar där man fiskar pelagiskt ute på djupen gäller det att få kunskap vars stimmen av betesfisk huserar. Rätt ofta finns stimmen i samma områden som när det är öppet vatten. Ett ekolod kan vara en fördel när man fiskar i sådana vatten. Att lära sig var betesfisken befinner sig är alltid en fördel i alla vatten men när man fiskar pelagiskt blir detta mer eller mindre ett måste för att lyckas.

3. Huggperioderna
Stora gäddor har generellt färre huggperioder än mindre individer. Huggperioderna kan se olika ut beroende i vilket vatten man fiskar i. Morgonfiske kan vara bäst i vissa medan dag eller skymning kan vara bättre i andra. Vid pelagiskt fiske i klara djupa sjöar är oftast den hetast tiden mitt på dagen medans det framför allt i grunda vatten kan vara klart bäst fiske tidigt morgonen eller i skymningen. Lär du dig dessa huggperioder är du en bra bit på vägen

4. Fiska statisk eller aktivt?
Det finns två olika taktiska sätt att lägga upp ismetet. Det ena sättet fiskar man aktivare genom att med jämna mellanrum flytta runt sina spön och på det sättet komma åt nya oprövade områden. Detta sätt kan vara ett intressant alternativ i nya vatten där man försöker få kläm på vart gäddorna håller till. Ofta ger detta fiskesätt fler hugg under en dag men den stora faran är att man avfärdar heta områden allt för lätt p.g.a. de inte hugger just den tid man fiskar där. Gäddorna har som bekant huggperioder och många gånger är det bästa receptet just att vänta ut dom. Har man ett ett bra ställe som man vet levererar så är mitt tips att det oftast är bäst att nöta där under hela dagen.

Ibland lönar det sig att nöta på samma ställe fastän det känns hopplöst. Minns denna dag från 2016 då jag fiskade med Mats Honkamaa. Jag ville så gärna att han skulle få uppgradera sitt pb som då låg på dryga 6,5 kg. Därför valde jag en plats där medelvikt samt toppvikterna är imponerande höga. Men det är verkligen att nöta som gäller. Man kan gå helt bom en dag och nästa gång får man en storgädda.

Lite lustigt så när jag testat platsen under sommaren och höst har den inte fungerat alls. Verkar vara ett typiskt isfiskeställe eller så har jag inte knäckt koden här under den isfria perioden. Nåja åter till bilden, ja det blev en gädda och det var Mats som fick äran att ta den, hans första ismetegädda och det blev inte bara nytt pb utan även den största gäddan jag varit med och tagit från denna plats. 12840 gram - 123 cm var måtten på fisken! Just ett sådant här ställe lönar det sig att nöta på... 

5. Fiska i mellanskiktet
En av nycklarna är att hitta rätt fiskdjup vilket kan variera mellan olika vatten men även under säsongen. Jag brukar oftast sprida mina beten över olika djup men när jag tittar igenom min fångststatistik märker jag en tydlig tendens. De flesta av mina större gäddor har jag fått då jag fiskat mina betesfiskar i mittenskiktet över 3-6 m djup. Personligen tror jag att detta fiskedjup är det mest gångbara då man både kan lura upp gäddor som står och trycker vid botten liksom locka till sig gäddor som står högre upp i vattnet.

Bägge mina största ismetegäddor från förra året, den på bilden samt en på 12460 gram och 113 cm passar in i epitetet "fiskad i mellanskiktet på 3-6 m djup". Ett säkert sätt att fiska stora gäddor med framgång som passar i många fiskevatten.
6. Variera dina betesfiskar
Jag brukar försöka variera mina betesfiskar under mina fiskepass. Dels storleken, olika arter, dött, levande och prova med olika typer av doftmedel. Lär dig vad som fungerar bäst i de vatten du fiskar i så har man vunnit mycket. Hur viktigt det är med rätt bete kan man fråga sig? Personligen tror jag att det varierar en hel del mellan olika vatten men även från dag till dag. Ibland vill gäddorna ha rejäla beten medan andra gånger har mindre betesfiskar gett bättre resultat (även fler stora fiskar). I ett vatten där jag brukar fiska är oftast stora abborrar glödheta beten för stora gäddor medans dessa abborrar inte alls fungerar i många andra vatten. I vissa vatten kan det kännas som att betet inte spelar nån större roll utan gäddorna tar det som serveras.

Under de senaste tre åren har jag lyckas bra med abborre som bete, tycker att medelvikten på gäddorna har varit riktigt bra ja även toppvikterna kan man inte klaga på, två mellan 10-11 kilo och en strax därunder. I rätt vatten så anser jag att abborren är det bästa betet av dom alla. Var därför inte rädd att testa olika beten, det som inte funkar bäst i det ena vattnet kanske är glödhett i ett annat? 

7. Ha kontroll
Välj ut ett lämpligt ställe till "Basecamp" där du har god uppsikt över spöna. Fiska inte med fler spön än man klarar av att ha uppsikt över. Likaså att inte sprida spöna över för stort område. Gå runt och kolla hålen med jämna mellanrum, se till att betena sitter kvar på kroken och vid minusgrader rensa hålen från is. Uppträd försiktigt på isen och håll all din utrustningen i ordning. Att tappa en fisk pga dålig lina, slöa krokar eller för klena tafsar är inte roligt. Allt måste vara i ordning då man riktar sitt fiske efter storgädda.

8. Utrustningen
Ismete skall vara så enkelt som möjligt. Likaså utrustningen. En bra borr som man kan lita på är absolut ett plus liksom en pulka som sväljer all din utrustning. Själv föredrar jag små enkla spöhållare som tar liten plats i pulkan. Vippor som syns och bär upp dina betesfiskar och en ålbjällra som ger bra ljud i från sig.

Tidigare i livet såg jag det som bra träning att handborra genom tjocka isar med en 200 mm isborr, visst det tog lite tid men det var inget större problem. Från 2011 började jag få problem med nacke, axlar och rygg (förmodligen sviter från när jag spelade fotboll). Testade motordrivna isborrar och visst det gick snabbare, men de är ju riktigt tunga och otympliga så sliter rätt hårt på kroppen att borra med dom också. Sedan så måste man hålla på med bränsle och de kan ju ibland krångla också.


Alternativet blev då en eldriven isborr. Finns några recensioner på nätet om denna borr som lovade gott, dessutom fick jag förmånen att testa denna borr vid fiske innan den kom ut på marknaden. Redan då visste jag vad jag ville ha och nått år senare köpte jag mig en. Förmodligen mitt bästa köp när det gäller ismeteprylar. 

Älskar det mesta med denna isborr, går tyst och smidigt, är hyfsad lätt och sliter inte alls på kroppen på samma sätt som en motor isborr eller om man borrar med en handborr. Har dock hittat några minus och det är vid kyla då batteriet laddas ut snabbt. Är isarna riktigt tjocka och det är vatten på isen eller mellan isarna så går det riktigt tungt, då behövs det mer kraft och där är en bensindriven motorborr att föredra. Så när det gäller exempelvis fjällfiske så skulle jag välja bort denna borr om det inte är i slutet eller början av säsongen. Även skären är rätt kassa fastän de är svindyra.

C/R aspekten icke att förglömma. Se till att ha vågsäck, matta, kroklossare redo liksom kamera, våg och måttband. Får man in alla rutiner går detta förbluffande snabbt och smidigt. Jag anser att ismetet är den av alla sportfiskemetoder där chanserna att fisken skall överleva är högst, förutsätt att man fiskar då det är plusgrader om man är själv. Är man fler än en så kan man även fiska i några minusgrader. Att fylla en pulka med vatten är ett tips framför allt när man fiskar ensam. Där kan man säcka sin gädda medans man fixar i ordning våg, måttband och eventuellt kamera.

9. Varma kläder och varm mat.
Fiskar man när det är kallt ute eller då det blåser är det extra viktigt med varma kläder. Kolla väderprognosen innan du åker och anpassa kläderna utifrån detta. Vindtäta och regntäta kläder behövs ibland och det är inte heller fel att ta med sig lite extra kläder utifall att man blir frusen eller blöt. Skall man gå längre sträckor kan det vara en fördel med lätta kläder som andas bra. När man väl sätter sig ner kan det vara fint med varmare kläder som man lätt kan ta på sig. Varm mat och dryck är också att rekommendera. Tänker man på allt detta så är det lättare att härda ut de dagar vädret sviker och just den där extra tiden kan betyda mycket i slutändan.

10. Ha tålamod och tro på det du gör
Tro inte att resultatet kommer direkt. Detta gäller speciellt då du är ute efter de riktigt stora gäddorna. Ha tålamod och nöt på den plats du tror på. Har du väl hittat en plats som en gång levererat stor gädda så brukar den oftast göra det igen. Var då rädd om stället, sprid ut dina fisketurer över tid så du inte riskerar att "fiska sönder" platsen. Att vårda sina hotspots samt hitta flera bra ställen är kanske det viktigaste tipset jag kan ge om man vill kunna ta stora fiskar över längre tid.

Min tid börjar nu

$
0
0
Äntligen har jag vaknat upp ur min sedvanliga vinterdvala. Det tog sin tid men redan mitt under självaste VM i längdskidor i slutet av februari kom värsta vårvädret. Snön packades ihop så det blev lättare att färdas på isarna. Helt perfekt för nu kunde man kanske starta igång med isfisket redan i början av mars. Men istället kom det snö, snö och så än mer snö. På knappa två veckor kom det i Norrbotten 50-80 mm nederbörd och allt kom dessutom i snö.

Det dröjde ett par veckor in i mars innan västvinden tog över och mildluften sköljde in över Norrbotten. Snön smälte som smör i solsken och det blåste rejält under en veckas tid så med detta blåste en helgs fiske bort. Men sen blev det återigen näst intill perfekta fiskeförhållanden och jämför jag med förra året samma tid då vi hade 70 cm snö på isen så inser jag att denna isfiskesäsong kommer kunna bli betydligt bättre än fjolårets.

Efter tre dagar med snö och blåst såg det ut så här på min parkering. Helt plötsligt var det full vinter igen.

Premiärpasset kom faktiskt redan 21 mars då det fortfarande låg bra med tung blötsnö på isen. Vädret var skapligt, fiskeprylarna var i ordning och jag var ledig från jobbet, nu skulle det bändas storgädda. Nja sällan man har nått rally när det är massa snö på isen och det blev lite som jag befarande, småtrögt med några få fäll och ett par gäddor upp. Men det började oväntat bra, efter fem minuter stod jag och drillade en riktigt tung fisk. Det var en sån där fisk som växte ju länge drillningen pågick men hur stor den exakt var fick jag aldrig veta för mitt i allt klev den av. Bara bita i det sura äpplet och komma igen.

Nu är vi inne i april och det är nu jag tänkt satsa lite mera på fisket. Fokuset hamnar inte oväntat på gäddfisket och ismete. Sen så kan det bli lite annat fiske emellanåt, har lite planer för det men skriver ingen då risken finns att det inte blir av. Förhoppningen är att det blir minst 10 dagar som spenderas ute på isarna.

Det är nu min tid börjar och det blir bara bättre och bättre ju längre fram mot sommaren vi kommer. Midsommar är min "primetime" då trivs jag som bäst med livet. Sedan stannar tillvaron liksom upp resten av sommaren tills mörkret och höstkylan börjar göra sig bli påmind om vinterns antågande. Nu finns det ju som tur är trevliga saker att pyssla med under det mörka halvåret men just utomhusaktiviteterna lägger jag då åt sidan medan det nu framåt blir helt tvärtom.

Återkommer längre fram med lite utförligare rapporter och förhoppningsvis nån finare fisk. Får jag nån bättre fisk så kan den säkert dyka upp i mitt flöde på Instagram. Nu skall man bara njuta av solen, naturen och inte minst fisket...

Tredje gången gillt...

$
0
0
Idag var jag ute efter revansch då jag på denna plats har tappat två riktigt tunga fiskar senaste två åren. Av någon anledning har jag haft stolpe ut här och tappat flera fina fiskar. Annars brukar man landa i princip alla de bättre gäddorna man lyckats kroka på ismete. När väl kroken sitter så brukar den sällan släppa.

Det känns alltid lite extra då jag sätter ut ett spö i vad jag kallar det "gyllene hålet", en gps-markering som år efter år släppt i från sig stora ismetegäddor. Lustigt nog händer det sällan att man får större gäddor mer än ca 20 meter runt denna markering. En riktig storgäddsmagnet.

Det är sällan frågan om nått huggrace på denna plats men medelvikten är däremot ofta riktigt bra. Så det kittlar alltid lite i kroppen när det väl fäller på nått spö. Första hugget för dagen är dock en besvikelse. En liten snipa som lossnar i hålet. Direkt efter detta så fäller på spöt intill men den fisken väljer att spotta mörten. Vad är detta? Inget bra tecken med smågäddor i området och att lillgäddan dessutom högg i det gyllene hålet gör att mina förväntningar sjunker.

Det går en timme innan nästa fäll och nu är det lite tyngd i spöt. En bra skalle syns i hålet men resten av fisken är inte mycket att hurra för. Men en gädda över 7 kg är alltid en bra gädda har jag intalat mig.

Innan lunch kommer det ytterligare två hugg och det är också bättre fiskar. Äntligen har området börja leverera! Första gäddan är lika tung som den förra men inte lika lång. Gädda nummer tre för dagen är ännu bättre. Jag känner redan i mothugget att det tar emot och när den drar i väg på en rusning blir jag än mer övertygad att det är en bättre fisk. Kanske samma som jag förlorade när jag var här senast? Med tanke på mitt tidigare missflyt här så är jag ovanligt nervös när jag drillar fisken. Annars brukar jag vara rätt lugn. Men idag är det jag som vinner och upp kommer en riktigt fin gädda. Inte supergrov, inte superfet, inte superlång men ändå en rakt igenom bra fisk som räddar dagen.

När gäddan är lika lång som mattan vet man att det är en bra fisk! Både mattan och gäddan mäter en längd av 120 cm, dock vägde gäddan mer än mattan:) Vågen visade på 11730 gram.

Det blir ytterligare tre gäddor andra halvan av fiskepasset men dessa är inte av samma kaliber. Men medelvikten blir denna dag 6,6 kg vilket faktiskt är helt okej.

Nytt "gäddpers" för Martin!

$
0
0
Så var det dags för mitt och Martins årliga ismetepass. Vi brukar försöka tajma in ett ismetepass tillsammans varje år och oftast blir det just i april. Förra året blev det dock inget mest beroende av all snö och slask på isen. I år var det ingen snö men däremot lite blött på isen. I dag var tom vindarna varma, första riktiga vårdagen och en påminnelse om vart vi är på väg.

Under förra helgens fiskepass fick jag uppleva hur det kan se ut så här i slutfasen av isfiskesäsongen. De större gäddorna liksom försvinner från de annars rätt säkra platserna och istället dyker det upp gott om smågäddor. Min teori är att de största gäddorna (honorna) nu börjar röra på sig in mot sina lekområden. På det sättet är de större gäddorna antingen i rörelse eller så har dom börjat parkera sig i eller strax utanför sitt lekområde. Fisket kan nu ofta vara lite knivigt och vissa platser kan upplevas stendöda medan andra drar till sig gäddor som stannar en kort tid för att sedan dra sig vidare. Den sista kategorin är så samlingsplatsen inför leken. Just denna plats vill man hitta och som jag skrivit tidigare är det ofta lättare att hitta dessa ställen i teorin än praktiken.

Jag hade således inte den bästa känslan inför detta fiskepass och fick fundera en hel del innan jag till slut valde ut dagens fiskeplats. Valet föll på ett helt nytt ställe i ett vatten jag fiskat en del i tidigare. En liten chansning men ändå intressant ställe, lite antingen eller på nått vis.

Efter att vi fått ut nästan alla spön säger jag att fan va dött, borde kommit nått hugg nu. I samma veva börjar det fälla på vart och vartannat spö. På drygt en timme har vi 10 fäll och i de flesta av fallen är det mindre gäddor som vi kommer i kontakt med. Men de två första fiskarna är INTE mindre gäddor. Martin får ta första fället men han tappar den fisken vilket inte är hela världen för den kändes inte speciellt stor. Nästa fäll faller på min lott och jag känner rätt snabbt att detta är en större fisk. Ett tag får jag lite vibbar om att det kan vara en riktigt stor fisk men sen kommer den rätt snällt in och i hålet ser jag att det inte är nått monster men helt klart en skaplig firre.


Dagens första fisk blev denna oerhört vackra gädda. Dess färgteckning och de täta prickarna faller nog de flesta gäddfiskare i smaken. Vågen stannade på 9330 gram och måttbandet visade på 111 centimeter.

Med denna start får vi genast en lite positivare känsla att vi kanske har prickat rätt denna gång. Eller så var det bara en lyckoträff att hitta just denna individ? Det känns dock lite surt att inte Martin fick denna fisk då det hade blivit en fin uppgradering av hans pers som då låg på dryga 8 kilo. Nästa fäll tar Martin och när vi kommer fram ser vi att denna fisk har tagit en massa lina. Mothugg och med detsamma går den fast i något träd i botten och vips så är den borta. Vi får upp tacklet senare tillsammans med en gren från ett träd. Kan ha varit en bättre fisk...

Martin får strax en ny chans då det hugger igen och det är på ett vekare spö som jag tacklat mer för abborre då jag anar att det kan stå finare ”borrar” i området. Men redan i mothugget kan man konstatera att det inte rör sig om en abborre. Martin drillar fisken lugnt och behärskat och efter ett antal spännande minuter kan jag lyfta upp en riktigt fin gädda. Nu har du inte bara ett nytt rekord utan även en över 10 kilo säger jag. Men man kan aldrig vara säker förrän man ser vad vågen visar.


Trots sina 114 cm och en tillsynes rätt välmående kropp så väger den inte mer än 9960 gram. Nåja tror inte Martin gråter för detta utan istället ser han ut att vara rätt nöjd. Och jag tror faktiskt att jag är lika nöjd som honom. Att vara med och dela ett rekord med någon som man känner väl är alltid speciellt. Rätt coolt då Martin aldrig tidigare sett en gädda större än drygt 8 kilo ”live” och nu inom loppet av en kvart får uppleva dessa fiskar.

Hur skall detta sluta, två gäddor med en medelvikt av drygt 9,6 kilo? Ja man kan säga att verkligheten kom i kapp oss och det blev nu istället mer av ett ”sniprally” än ett ”storgäddsrace”. Men mitt bland smågäddorna kom det också 6 kilos samt en 5 kilos. Totalt sett en riktigt lyckad dag och långt över förväntan. Det är långt i från alltid nya platser levererar som man önskar. Men idag så gjorde de det...

Mitt livs fiskepass! – Analys och berättelse

$
0
0
Efter att rätt nyligen upplevt mitt förmodligen bästa fiskepass någonsin så tänkte jag bjuda på min analys varför det gick som det gick och lite hur jag tänker när jag planerar mina fiskedagar. Även avslutningsvis en berättelse och några bilder. Det jag skriver här stämmer rätt bra med allt fiske jag bedriver men det gäller framförallt gäddfisket och då riktat fiske efter de största gäddorna i de vatten man fiskar i.

När jag planerar mina fiskepass utgår jag från flertalet parametrar. Oftast vill jag att några av dessa parametrar skall stämma för att det skall känns värt att fiska. Ju större chans jag tror mig ha till ett lyckat fiske ju större motivation finner jag till att ta mig ut. När min fysik inte längre är på topp så känns det extra viktigt att försöka utnyttja de dagar då man tror sig kunna få ut maximalt av ett fiskepass. Hade man varit piggare och yngre hade man säkert fiskat både fler dagar och längre pass och på det sättet lyckas bra.

Även när det gäller fiskeplatser så försöker jag sprida ut mina pass efter "tänket" att fiska få pass på samma ställe och göra så liten overkan på fisken man fångar. Har man ett hett ställe så är det lätt hänt att fiska alldelens för ofta på den platsen. Jag eftersträvar det motsatta, mina hetaste ställen är oftast de platser jag fiskar minst antal pass på. Vissa ställen tål ju bättre fisketryck än andra och det gäller att ha den känslan att hur mycket kan jag fiska här för att inte fisket skall försämras i förlängningen.

Vilka är då dessa parametrar jag talar om? Det är lite svårt att rangordna dom exakt för det kan variera en del beroende på vilket vatten man fiskar i, tid på året och andra speciella förutsättningar som kan gälla för vissa vatten.

Fiska på rätt plats!Viktigaste biten är helt klart att lokalisera vars fisken befinner sig för tillfället. Något som är lättare sagt än gjort för fisken har ju fenor som dom kan simma med:) En "vinterplats kan likaså den vara värdelös både i början och slutet av säsongen. Sen finns det fastän det är sällsynt områden som mer eller mindre kan leverera under hela säsongen.

Utförandet. Att lägga upp rätt strategi för bästa möjliga resultat. Det kan handla om fiskemetoder, fisketekniker, val av beten och utrustning och vilket djup man skall fiska sina betesfiskar på.

Yttre förutsättningarär ofta av stor betydelse. Kan man hitta mönster här så har man vunnit mycket. Dessa iaktagelser bygger mycket på rutin, att man är observant och inte minst antecknar sina fiskepass, även de mindre lyckade.
- Vädret.
- Lufttrycket.
- Månfas

Redan dagen innan jag gav mig ut på isen kände jag en sådär pirrande känsla i kroppen. Allt kändes rätt men man kan ändå aldrig veta helt säkert om fisket blir så bra som man tror och hoppas på. Det är väl det som är tjusningen med fisket att det inte finns ett facit hur fisket kommer att bli. Men lär man sig hur sina fiskeställen fungerar kan man rätt ofta pricka in sin goa känsla med ett bra fiske. I detta fall överträffades mina förväntningar med råge.

Dom yttre förutsättningarna fanns alla på plats denna dag, d.v.s. rätt väder, lufttryck, månfas och så var det mesta av snön borta från isen vilket ofta ökar aktiviteten hos gäddorna. Frågan var nu bara vilket vatten och vilken plats skulle jag välja? Ofta går jag på magkänslan här men det bygger mycket på den statistik jag fått ut av alla mina fiskepass.

Första hugget kommer precis när jag håller på att sätta ut spö nummer tre. När jag kommer fram ser jag hur det sprutar lina ur rullen. Mothugg och svaret blir det sjukaste jag varit med om när det gäller ismete. Det knakar i spöt så att jag tror att det skall gå av. Tvärnit och jag förstår rätt snabbt att detta är en riktigt tung fisk. Annars är gäddan mer stark och tjurig än vild och galen. Jag lyckas rätt snabbt få upp den genom hålet och dagens första gädda är fångad!


En skaplig första fisk, eller vad säger man? Riktigt grov och hyfsat fet, trodde den skulle kunna väga över 13 kilo men nådde inte riktigt dit. 118 cm och 12830 gram var dess mått.

Det känns ganska skönt att få en sådan fisk som första fisk. Nu kan det gå hur som helst resten av dagen. Skönt att bara få sitta resten av dagen och njuta i solen och äta gott. Men det blir inte mycket tid för mat denna dag. Huggen kommer med jämna mellanrum och det är i princip bara större fisk som är i farten. Idag är det tur att jag dokumenterar alla fiskar direkt för annars hade det varit en omöjlighet att hålla alla siffror i skallen.

Sista fisken är värd att nämna också. När jag hade tre spön kvar att plocka in för jag hugg på två av dessa samtidigt! Jag skyndar mig att kroka den första och sliter mer eller mindre upp en 6 kilos gädda. Kastar den i håvsäcken och springer till nästa spö. När jag närmar mig får jag en smärre chock då jag ser hur den håller på att tömma rullen på lina! 346 fot lina ute och den går fortfarande vilket är tur det. För inte lätt att få in ett vettigt mothugg med all den lina ute. Jag gör som jag brukar sådana gånger tokvevar in lina och när jag känner kontakt så gör jag tre rejäla mothugg. I detta fall hade jag flyt och efter att ha veva in alla lina var man bara slut av detta. Gäddan var inte bara dagens vackraste utan även den längsta för dagen!


Inte den grövsta gädda man fått men en av de vackraste. 10380 gram - 119 centimeter.

Totalt blev det 20 landade gäddor var av 14 st vägde över 6 kilo! Medelvikten på alla dagens gäddor landar på dryga 6,5 kilo.

Toppfiskarna för dagen:
12830 g – 118 cm
10380 g – 119 cm
10210 g – 112 cm
9440 g – 108 cm
8130 g – 103 cm
8110 g – 105 cm
7500 g
7040 g

* 6 gäddor mellan 6 och 7 kilo
* 2 gäddor mellan 5 och 6 kilo
* Endast 4 gäddor under 4 kg.


Pulkan fick användas flitigt idag, perfekt sådana här gånger och speciellt då man fiskar ensam. Denna fisk mättes till 112 centimeter och vägde in på 10210 gram.

Under alla mina ismetepass har jag aldrig varit med om att gäddorna huggit så rejält. Vid samtliga hugg drog gäddorna i väg i full fart. Idag var dagen då gäddorna var extremt på hugget. Dagen då jag prickade in alla parametrar till 100% Ett fiske jag kommer bära med mig och minnas resten av livet. Nu kan det bara gå sämre:)


Mindre lyckat gäddfiskepass förvandlades till ett grymt lakfiskepass!

$
0
0
Fastän jag tidigare fått stor lake i området både vid riktat fiske i skymning och mörker samt bonuslakar vid gäddfiske så var det inget jag direkt tänkte på denna dag då det var fokus på gäddfisket. Men jag ser ändå till att alltid ha ett spö grunt, nära botten mitt i det heta "lakeområdet". Där ser jag också till att mäska till och från under hela passet. På det viset har jag både fått stora lakar och fina gäddor genom åren. Men de är långt i från alltid detta spö levererar, rätt ofta förblir det orört hela passet.

Men nu var det alltså gäddfisket i fokus och både jag och Markus kände oss rätt laddade men i och med att det veckan innan hade varit nymåne och kanonfiske var det rätt logiskt att storgäddorna vilade denna vecka. Men med fiske vet man aldrig. Men magkänslan fick rätt denna gång, då sniporna stod i kö på platser där normalt de lite större gäddorna brukar husera. Blev rätt mycket smågäddor men jag knep ett par strax under 6 kilo och Markus fick dagens största, en välmående gädda på 6,8 kilo. Längre än så kom vi inte med gäddorna men så var det detta med ”lakspöet” då.

Man kan väl säga att det spöet räddade dagen. Först får jag en fin lake mitt på dagen och efter detta går det några timmar innan samma sak händer igen. Klassiskt storlake-hugg, vippan böjer sig ner i rejäl båge några sekunder innan den sprättar lös. Jag känner direkt att det är en bättre fisk och tanken går först och främst till att det är samma lake som huggit igen. Men den bökar på bra i hålet och Markus säger då att denna är ju större! Markus landar den snyggt och upp kommer en sjukt mäktig lake. När den ligger på mattan inser både jag och Markus direkt att mitt tidigare pers på 4120 gram kommer ryka all världens väg. Båda gissar på en vikt över 4,5 kilo, mer än så vågar jag inte tänka.

Efter att vi tagit ett gäng bilder så åker den tillbaks, jag säger till Markus att en sådan här fisk kan jag stå och titta på hur länge som helst. Dess teckning var sjukt vacker, det man undrar är vad en sådan fisk kan väga innan lek. En lake kan lägga på sig 25% i vikt innan lek så med rätt enkel matte kan man räkna ut att vikten då hade blivit magisk. 

Tyvärr är den rätt slank om magen, ingen superkondis men man kan inte få allt på en gång. Hur stor var den då? 5100 gram och än mäktigare var nog längden (89 cm).

Kollade upp lite snabbt hur en sådan här fisk står sig internationellt sett. 2018 var det 17 lakar som registrerades hos Sportfiskarna och 15 av dessa vägde mellan 4-5 kilo, så med det inser man att det går rätt många 4+ lakar på en 5 kilos. Med lite perspektiv så kan jag känna att denna fisk kanske tom är den bästa av dom alla jag fått, iaf ett av mina bättre artrekord.

Tanken var annars att hinna med ett par riktade lakfiskepass nu i slutfasen av isfiskesäsongen och efter detta blev man inte direkt mindre taggad. Problemet är bara att vädret är lite för bra och isläget börjar snabbt att försämras.

Fler fina lakar och några gösar…

$
0
0
Förhoppningen innan april var att hinna med några kvällspass efter lake och gös. Jag tycker om kvällarna denna tid på året då temperaturen oftast är avsevärt angenämare än mitt i vintern då man vanligtvis fiskar lake. Lakfisket denna tid blir mera att man letar efter platser där laken stryker omkring och letar föda medan man under vintern fiskar kring dess lekplatser. På nått sätt känns det bättre att fiska nu än mitt under leken, man gör mindre skada helt enkelt. Minuset är väl främst att vikten är sämre nu. Hittar man en bra plats så är min erfarenhet att man denna tid oftast får någon eller några fiskar på en kväll, däremot är det svårt att få dom där kanonpassen i mängd sett som man kan ha under leken.

Jag blev ju inte mindre sugen att fiska lake efter att jag fick min 5 kilos. Valet av plats kändes ganska given nu men samtidigt är jag sugen att testa nya ställen plus att jag har ett par platser jag har fått lake på förut som jag tror kan leverera större fisk just denna tid. Men då tiden inte räcker till och man fokuserar mer på gäddfisket så hinner man inte med allt man vill helt enkelt.


3610 gram - 77 centimeter

Men två kvällar har jag tillbringat med pannlampa ute på isen. Resultatet blev skrämmande likt varandra, fyra hugg per pass och fyra lakar upp första passet och tre andra passet då jag tappade en finare lake i hålet. Annars hade utfallet blivit 4-4.


3370 gram - 70 centimeter

Storleksmässigt blev det också väldigt likt, första kvällen såg vikterna ut på följande vis, 3550 g – 71 cm, 2380 g, ca 2 kg samt ca 1,5 kg. Andra kvällen 3370 g – 70 cm, 2550 g, ca 1 kg.

Alla fiskar tagna på ismete med mört som agn. Första kvällen testade jag även att pimpla lite men det gav inget. Lakar över 3 kilo är jag inte bortskämd med så därför känner jag mig riktigt nöjd med resultatet.


3550 gram - 71 centimeter

Ja höll på att glömma bort, jo jag har också fiskat gös också. Blev ett pass. Testade ett område där jag om sommaren fått i mina mått mätt och sett till vattnet jag fiskat i fina gösar (3-3,5 kg). Första två timmarna hände ingenting men sista timmen bjöds på flertalet hugg, alla i två hål som låg i utkanten av området jag fiskade på. Just innan och i början av skymningen högg det som bäst. Blev tre stycken vilket är helt okej, storleken på dessa var ca 5 hg, 9 hg samt 1,5 kilo.

Vad det gäller isfisket efter gös i Norrbotten så ser jag möjligheter att lyckas bättre än vad man hittills gjort men då krävs det en mix av tur, tålamod samt att man måste lägga ner tid också. Tyvärr är perioden när man har störst chans att lyckas allt för kort. Denna isfiskesäsong hade vi kanske två veckor i november samt drygt två veckor i april som kändes heta men då man vill hinna med annat fiske också samma tid så är det bara inse att man inte hinner med gösen. Kanske man får prioritera gösen istället för gäddorna och lakarna nästa år?

April blev en minst sagt lyckad fiskemånad!

$
0
0
Jag tänkte försöka sammanfatta denna månad och nu skall jag försöka att inte skriva nått i stil med ”att detta inte går att överträffa”, eller ”overkligt bra fiske som jag aldrig kommer få uppleva igen”. För nu har jag överträffat mig själv ännu en gång och då kanske man skall inse att ingenting är omöjligt längre! Men samtidigt skall man vara ödmjuk och inse att det kan komma perioder, ja kanske år där fisket går sämre än man tänkt sig.

Enda egentliga målet inför april var att jag skulle spendera minst 10 dagar ute på isen och det blev på håret att jag fixade detta. Blev exakt 10 fiskepass fördelat (7 gädda, 2 lake, 1 gös). Under samtliga pass har jag ismetat. Tanken var att satsa mest på gädda och när jag kände mig nöjd med resultatet skulle jag fiska några fiskepass efter lake, gös och abborre i nämnd rangordning.

Nu när gäddfisket gick så pass bra så hann man med lite annat också. Men i och med att säsongen tog slut redan 21 april p.g.a. dåliga isar missade jag några tilltänkta fisken som jag tror hade kunnat leverera bra resultat. Så därför känner jag mig inte riktigt nöjd. Men vädrets makter rår man inte på och jag har nog med åren blivit klokare och ger mig inte ut när fiskeförhållandena är besvärliga. Så blev en kortare april än jag tänkt mig, dessutom blåste nästan hela andra veckan i april bort då det t.o.m. var stormbyar några dagar. Med tanke på dessa hinder så kan jag känna att resultatet kunnat bli ännu bättre om vädrets makter varit med mig hela månaden.

Jag har ju varit duktig och sammanfatta nästan alla fiskepass i tidigare inlägg så finns inte allt för mycket kvar att berätta kring detta. Men jag gillar ju statistik och här kan jag se att jag har fått bra mycket fler fiskar per fiskepass än jag brukar. Det är nog den största skillnaden.

VIKTFÖRDELNING - GÄDDOR
VIKT (kg)
ANTAL (gäddor)
0-1 kg
2
1-2 kg
9
2-3 kg
6
3-4 kg
1
4-5 kg
-
5-6 kg
7
6-7 kg
8
7-8 kg
4
8-9 kg
2
9-10 kg
2
10-11 kg
2
11-12 kg
1
12-13 kg
1

10 fiskepass (ismete) har gett följande: 46 gäddor, 9 lakar och 3 gösar.
  7 gäddpass har gett följande: 44 gäddor, 2 lakar
  2 lakpass har gett följade: 7 lakar, 2 gäddor
  1 göspass har gett följande: 3 gösar 


Visst är det trevligt med mycket hugg och att man får mycket fisk men ni som känner mig vet ju att det som driver mig allra mest är att få så stora fiskar som möjligt. Jag börjar med gäddorna och här har nått fiskepass varit helt magiskt både vad det gäller medelvikt och toppvikter medans nått har varit mer medelmåttigt och nått av karaktären ”sniprace”. Det jag jagar är själva upplevelsen och det kan givetvis vara en riktigt stor fisk men även ett fiskepass som sticker ut på nått sätt från det man varit med om tidigare. Jag har lite svårt för den ”nya trenden” att mest räkna 10+ och då blir det som att väger inte en gädda över 10 kg så räknas den knappt. I min värld så är varenda gädda över 7 kg värd är räknas och ju större den blir desto bättre är det. Men om den väger som Martins gjorde 9,96 kg eller om den skulle ha vägt 10,01 kg har för mig knappt någon betydelse. Men säg har man aldrig fått en gädda över 10 kilo så har jag all förståelse och respekt för att man vill komma över den gränsen. Men har man fått många över 10 kilo så känns det bara lite fånigt att bry sig om några gram över eller under tio pannor. Man skall försöka uppskatta de fiskar man får även om man tidigare har fått klart större. Men även ha målsättningar att sträva framåt, i mitt fall är det 15+ som hägrar. Så här blev i alla fall min 10 i topplista för gädda under april månad 2019.

VIKT (gram)
LÄNGD (cm)
K-FAKTOR
MÅNFAS
METOD
BETE
DATUM
12830
118
0,78
2
Ismete
Mört
2019-04
11730
120
0,68
3
Ismete
Mört
2019-04
10380
119
0,62
2
Ismete
Mört
2019-04
10210
112
0,73
2
Ismete
Mört
2019-04
9440
108
0,75
2
Ismete
Mört
2019-04
9330
111
0,68
17
Ismete
Mört
2019-04
8130
103
0,74
2
Ismete
Mört
2019-04
8110
105
0,70
2
Ismete
Mört
2019-04
7500


2
Ismete
Mört
2019-04
7300
110
0,55
3
Ismete
Mört
2019-04

Att det skulle kunna gå rätt bra på gäddfronten hade jag nog kunnat ana men däremot överraskade laken mig rejält. Förutom min lake på 4120 gram från 2012 så har lakar från tre kilo och uppåt varit svåra att få. Det har istället blivit en del lakar mellan 2-3 kilo vilket känns som en rätt vanlig vikt i många vatten här i Norrbotten. Nu har jag inte lagt så mycket tid på laken senaste åren men känslan jag fått tidigare är att lakar från 3 kilo och uppåt inte bara är att åkt ut och hämta. Men just denna månad så har det faktisk varit tvärtom.

VIKT (gram)LÄNGD (cm)K-FAKTORMÅNFASMETODBETEDATUM
5100890,7211IsmeteMört2019-04
3610770,7911IsmeteMört2019-04
3550710.9913IsmeteMört2019-04
3370700,9818IsmeteMört2019-04
2550





IsmeteMört2019-04
2380





IsmeteMört2019-04

Nu blev det bara ett göspass och som jag skrev i det förra inlägget så ser jag ändå möjligheter att lyckas ta en större gös från isen även här uppe i Norrbotten. Men det kommer knappast av sig själv utan det krävs att man lägger ner tid, testar lite olika taktiker liksom fokuserar på rätt fiskevatten och inte minst hitta rätt plats i rätt vatten. Helt klart en utmaning. Sen så kan man ju fråga sig vad som skulle vara en stor isfiskad gös i Norrbotten. Personligen så skulle jag bli imponerad om någon tar en gös över 3 kilo, över 5 kilo skulle vara grymt och en över regg-vikten 6,5 kilo skulle vara en sensation.

Avslutningsvis tänkte jag försöka rangordna mina upplevelser denna månad. Inser att det blivit en hel del nya ”fiske minnen”. Börjar med bästa fiskarna och här är valet lätt, 5,1 kilo lake är för mig lite av en drömgräns som jag nu kommit över. Kul att få dela upplevelsen med Markus. Verkar som att Markus skall vara med mig om jag skall ta de riktigt stora fiskarna. Han var ju med då jag tog mitt "gäddpers" i november också! Nummer två blir min gädda på 12,83 kilo. Min fjärde största gädda och det var helt klart en maffig gädda som jag känner mig nöjd över. Nummer tre blir Martins gädda på 9,960 kilo. Fin uppgradering från hans tidigare rekord på dryga 8 kilo och sen är det alltid lika roligt att få vara med och dela en rekordfisk med en vän.

Nu till bästa fiskepassen. Här vore jag korkad om jag inte värderade mitt grymma gäddpass då jag fick 20 gäddor var av 14 över 6 kilo. Nummer två får jag nog säga att det var när Martins rekordgädda kom upp, dels själva rekordet men även att jag kände mig osäker inför dagen och vågade att testa nytt vilket resulterade i var sin finare gädda. Sen lite extra coolt att Martin fick skåda två klart större gäddor än han sett tidigare på ett och samma fiskepass. Nummer tre blir dött lopp mellan mitt och Markus fiskepass där plötsligt två storlakar kommer upp och det fiskpass jag gjorde på ett ställe där jag tappat flera stora tidigare. Men nu blev det tredje gången gillt och upp kom en gädda på 11,73 kilo.

Aprils bästa fisk blev denna lake. 5100 gram fördelat på 89 centimeter.

Näst bästa fisk denna månad blev denna grova gädda 12830 gram - 118 centimeter

Denna gädda kändes extra skönt att få upp då jag tappat flera stora där tidigare år. Fin fisk som på 11730 gram och 120 centimeter.

Totalt sett kommer april 2019 bli en månad som jag sent skall glömma, nu är det bara att ladda batterierna inför fisket i öppet vatten...

Tankar kring mitt gäddfiske och inför sommaren

$
0
0
I ett tidigare inlägg från början av året skrev jag lite om mina tankar, funderingar och mål inför året. Några månader har nu gått liksom tre veckors fiskande då jag hann med tio pass från isen. Nu kryper sig fiskesäsongen i öppet vatten sig närmare och då är det kanske dags att börja tänka och planera sitt fiske lite mer noggrant. Eller så kanske inte?

Tja det där med strikta planeringar och rejäla satsningar har jag inte riktigt energi eller motivation att genomföra. Min plan är snarare mer att fiska när lusten faller sig på och inte minst skapa sig tid till fisket. Hur man nu gör detta på bästa sätt är ju att inte jobba alltför mycket och i år kommer jag unna mig en del ledighet under juni månad.

Nog lär det väl bli gäddfisket som prioriteras först och främst men helt säkert är det inte. Finns lite sug för en del annat fiske också. En annan grej jag funderat på är hur pass fokuserad jag skall vara att fiska efter stor fisk? Man kan ju fiska enbart i vatten där man tror det finns chans till 12+ gäddor eller så kan man fiska även i vatten där man vet att det inte simmar gäddor över 12 kilo. Jag kommer göra både och faktiskt. Planen är att testa lite nya småvatten där jag hoppas finna nån rejäl gädda. En liten dröm är att ta en gädda över 10 kg i en mindre tjärn (ej put & take vatten) och då helst från land. Just landfiske är något jag lär praktisera en del även i år, även spinnfisket kommer få utrymme.

Men det viktigaste är ändå att finna glädjen med fisket, att tycka det är kul helt enkelt. I mitt fall handlar det som oftast om flera faktorer. Idag handlar det mycket om att leta nya ställen eller testa nya metoder/ andra tider eller under andra förhållanden på gamla platser. Sen har jag även lite revansch lusta i att knäcka koden i ett vatten jag inte lyckas alls i tidigare. Att tänka i nya banor, våga testa nytt är något jag gillar, att fiska på exakt samma sätt i samma vatten år ut och år in då stannar man i utvecklingen och blir lättare less.

Jag har tidigare skrivit några gånger att jag förmodligen skulle ha lyckas bättre i mitt fiske rent resultatmässigt om jag följt de flesta andra gäddfiskares mönster. Detta genom att nöta hårdare på de platser jag vet att det tagits riktigt stora gäddor på tidigare samt att satsa hårdare på höstfisket.
Idag är jag inte lika säker på detta faktiskt. I hårt fiskade vatten är det svårare att lyckas, sedan så får man räkna med att trängas med andra och vetskapen att det förmodligen fiskas hårt dagarna innan man är där gör att man lätt tappar gnistan och tron.

Jag har valt min egna väg och det har med tiden gett mig allt bättre förutsättningar att lyckas bra. För mig har det känts viktigt att lära mig några vatten riktigt bra vilket tar lite tid. Sedan att försöka lägga pusslet rätt genom att fiska rätt plats rätt tid på året. Inte fiska för hårt på sina spots och våga testa nytt. Att låta ett hett ställe vila en period är det inte alla som gör. Ett exempel är hösten 2016 då jag fiskade ovanligt mycket gädda. Under samtliga fiskepass utom ett fiskade jag på olika ställen. Några pass blev i samma vatten men då bytte jag istället område. Min uppfattning är att många nöter alltför hårt på en plats man lyckas bra på tidigare. Är det flera som gör detta på samma plats så lär prognosen med all säkerhet innebära att fisket försämras med tiden. Sen verkar det vara lite olika hur känsliga vattnen är. Vissa vatten tål helt enkelt hårdare fisketryck än andra. Vet att Krister berättat att han och hans kompis Rickard tidigt upptäckte hur snabbt fisket försämrades i de vatten de trollade gädda. De fiskade hårt i samma vatten under en höst och åren efter blev fisket nästan alltid klart sämre. Alltså ju hårdare man fiskade ett år så desto sämre blev fisket året efter. Kan tänka mig att i vissa, speciellt mindre vatten dras gäddorna till en eller ett par mindre djupare ytor under hösten där småfisken samlas. Nu finns det ju utmaningar i hårt fiskade vatten också, hur skall man fiska för att lyckas lura fisken till hugg?

Idag finns inget eller bara fåtalet helt ofiskade vatten med potential för riktigt stor gädda i Norrbotten. Så de som tror att jag har mina smultronställen helt för mig själv har fel. Totalt har jag tagit gäddor över 12 kilo i fem olika vatten i Norrbotten. Mina tre största fiskar är tagna i tre helt olika vatten utspridda över olika kommuner. Med detta vill jag bara säga att det finns chans att lyckas bra på fler ställen än många tror.

Idag är det få som väljer att skriva ut lite fakta om sitt fiske vilket jag tycker är tråkigt. Det är tur att man har några duktiga och trevliga fiskekompisar som man kan utbyta erfarenheter med. Däremot publicerar man gärna bilder och videoklipp över sina storfångster. Denna trend har jag varit inne på tidigare så jag skall inte orda mer om det nu. Jag har valt en väg att berätta en del i hur jag tänker kring mitt egna fiske och hur jag allmänt ser på saker och ting. Något som jag rätt ofta får uppskattning av från de som följer min blogg. Just denna positiva respons är anledningen att jag fortsätter i samma anda som tidigare.

Slutligen lite om put and take vatten och hur jag tänker kring detta. Själv kommer jag bara på några fåtal fiskepass jag förlagt i inplanterat vatten. Med inplanterat vatten menar jag ett vatten där man sätter in ”ädelfisk” eller laxfiskar i (oftast regnbåge) och där det finns gädda. Jämfört med många andra gäddfiskare så är det otroligt lite. Hur kan detta komma sig? Det är inte för att jag inte tror på detta fiske, tvärtom tror jag att potentialen i dessa vatten generellt är klart bättre än i naturliga vatten. Nej jag har valt att fokusera mitt fiske i naturliga vatten och utgått i från de faktorer som råder i dessa vatten. Detta har känts som en klart större utmaning än att fiska i små pölar där man släpper ut ädelfisk regelbundet. Där behöver man inte vara Einstein för att förstå att gäddorna skall blir stora. Men samtidigt kan jag inte låta bli att förtrollas över dessa välbyggda gäddor och jag vill verkligen inte tracka ner på de som fiskar mycket i dessa vatten. Fisket är i många av dessa vatten oerhört svårt och det krävs både tålamod, skicklighet och tro på vad man gör för att lyckas. Men utan att veta helt säkert (brist på rutin) så tror jag att det finns nycklar att lyckas bra här också. Tyvärr måste man här många gånger förlita sig på de uppsatta regler som råder, såsom vilka tider man får fiska, antalet spön, båtförbud m.m. Detta kan jag tycka är en av de tråkiga och lite orättvisa bitarna faktiskt. Att några få kan fixa tillstånd till båt eller fiska med flera spön och kanske få tillgång till vattnet innan det öppnas offentligt och då blir det lite som med karpfisket. Nu är det inte omöjligt att jag i framtiden kommer fiska betydligt mer i dessa vatten, tvärtom kan det bli så. Jag har ju mina mål med mitt fiske som jag sätter upp och bockar av när det är avklarat. Put & take vatten finns med där också, bara lite längre ner på listan...

Detta får räcka för denna gång. Senaste veckorna har präglats av snöslask, kyla, kalla vindar och nu i helgen massvis med regn. Nu hoppas vi på varmare och stabilare väder så fisket kommer i gång på allvar.

Ny TEAM NORTH PREDATOR sida

$
0
0
Det var länge sedan jag nämnde något om vår lilla specimenklubb Team North Predator. Jag tänkte börja med att skriva några rader om klubbens historia och dess syfte. Det var Krister Wallmark som grundade TNP året 2006. Tanken var en liten klubb med smalare inriktning kring predatorfisket efter främst arter som gädda, gös, abborre och lake. Krister kollade sedan med några av sina vänner om de var intresserade att vara med. Samtliga var med på tåget.

Krister, Ari, Henrik och Rickard var de fyra som var med från starten. De är alla duktiga och rutinerade sportfiskare med samma slags ”tänk” runt i kring fisket. Fyra år senare 2010 fick jag (Mats) förfrågan att vara med och sedan dess har vi varit fem i klubben.

Tyvärr så fiskar samtliga mindre idag än vad vi gjorde tidigare ”back in the days”. Några har knappt fiskat alls de senaste åren, någon har fiskat då och då medans jag och Krister har fiskat mer frekvent. Jag är den som fiskat mest av oss alla och den enda i klubben som isfiskat seriöst under de senaste 4-5 åren. Vi har absolut ingen ambition att tävla mot andra eller vara bäst utan det handlar mer om att vi fiskar när vi har lust, tid och ork för det. Men intresset för specimenfisket finns nog kvar hos oss alla och när någon lyckas ta en stor fisk så gläds man åt varandra.

Krister gjorde en hemsida redan under startåret 2006 och den var i bruk fram till april 2014. Anledningen att hemsidan legat i träda i bra precis fem år nu är att den inte går att nå, detta efter att Kristers gamla dator gick sönder. I samband med detta så förlorade han inte bara möjligheten att uppdatera sidan utan även att använda den mejladress som fanns där. Så ifall någon har mejlat till den adressen så vet ni nu att Krister inte har kunnat läsa det. Krister har under åren varit duktig på att uppdatera sidan och även skrivit lite mer djupgående texter liksom statistik, artiklar m.m.

Alternativen var väl antingen att göra en helt ny hemsida, låta den gamla vara kvar, eller ta bort den helt, eller så att föra över innehållet till en ny sida och sedan bygga på den med lite av det som hänt i vårt fiske efter april 2014 fram till idag. Jag tycker att just innehållet som finns på gamla sidan är allt för värdefullt för att kastas bort så därför föreslog jag Krister att jag kunde göra en ny sida men då ta med en stor del av innehållet från den gamla sidan. Så fick det bli och eftersom jag är väl insatt i blogspot så valde jag det alternativet mest för enkelhetens skull.

Man kan fråga sig vad vi har för avsikt med själva sidan och skiljer det sig idag mot tidigare? Där skulle jag säga att det inte är någon skillnad egentligen. Sidan är mer till för oss själva än att synas. Men självklart är det roligt att andra följer hur det går för oss och kanske t.o.m. kan förbättra sitt egna fiske eller inspireras utifrån vad de läser. Det kryllar ju inte av liknande sidor nu för tiden, så att gå lite emot den trenden ser jag faktiskt som något positivt. Kan även tillägga att vi inte sysslar med något reklamtjafs eller annat för att synas.

Det som skrivs här är något som vi själva lyckas skapa utifrån klubbens filosofi och inriktning.
Vi letar främst efter ställen där ingen eller få fiskar, testar nya metoder som kanske ingen annan gjort, lär oss av våra egna misstag och framgångar. Att åka runt till redan kända ”storfiskearenor” är inte riktigt våran grej utan vi går helst våra egna vägar och gläds mer av att lyckas på egen hand än att bli guidade av andra.

Personligen gillar jag att vara med i ett team, man fiskar då minst lika mycket för laget än för sig själv. Man gläds inte bara över sina egna fiskar. Det kan vara motiverade att förbättra sina klubblistor eller kanske satsa på att ta ett nytt klubbrekord. Man kan säga att jag räddade hemsidan och skapade förutsättningar att den kan leva vidare. Men det jag hoppas på i framtiden är att Krister börjar skriva igen när lusten kommer tillbaks. Det var ju han som skapade klubben, hemsidan och innehållet på sidan är ju till största delarna hans.

Men nu tillsvidare kommer jag hålla sidan aktuell främst genom att uppdatera våra listor och fotoalbumet samt komma ut med årsrapporter. Länk till sidan finns som vanligt i högra spalten på denna sida och genom att klicka på bilden kommer man direkt till sidan. Eller så bara klicka HÄR som kommer man automatiskt till sidan. 



Ibland lönar det sig att nöta – Spinnfiskad storgädda från land

$
0
0
Förra året började jag mer seriöst fiska efter stora gäddor från land istället för båt. Metoden var då uteslutande spinnfiske. Resultatet blev bättre än jag trott och till i år var man ju lite nyfiken om detta var en slump eller inte.

I år kom jag igång tidigare och började fiska strax efter de att gäddorna hade lekt men även med chans på någon olekt individ. Jag testade några nya platser men insåg rätt snabbt att det var ett misstag. Gäddorna var bevisligen inte kvar i dess lekområden utan de verkade som att de direkt efter lek och när vattnet börjat sjunka dragit därifrån. Så med andra ord är det rätt omöjligt för en landfiskare att komma åt gäddorna kring leken och kanske lika bra det så de får vara i fred:)

Jag var ute tre kvällar första veckan och det var samma mönster. Fisken högg nära botten, lite djupare och gärna där det var lite strömt. De högg rejält då man prickade dom med betet men man såg inga tecken på aktivitet på ytan. I princip alla gäddor man fick hade flertalet iglar på sig.

Första passet var antalsmässigt det bästa (9 gäddor) men storleken var inte den bästa men toppfisken var godkänd. Den högg distinkt på ett av mina favoritbeten när det är lite kallare i vattnet, en shallowriggad 20 cm Gigant Flapper.


Slank gädda på 7750 gram och ca 110 cm som nog nyligen lekt. 

De två andra fiskepassen var medelvikten bättre men toppfiskarna saknades. Men roligt fiske med ett gäng kampvilliga gäddor i vikter på runt 3-6 kilo. Och vilka hugg...

Jag kände mig ändå inte riktigt nöjd, som att något fattades för att fisket skulle komma igång och att vissa på förhand heta platser skulle kunna börja producera. Jag trodde på värme och stabilare väder så när vi under en helg fick in ett högtryck med sol och 25 grader trodde jag att nu jävlar kommer fisket lossna. Vattenståndet kändes också perfekt. Men som jag misstog mig, fiskade två kvällar och mäktade bara med att få två snipor. Men som jag skrivit tidigare så är detta en av tjusningarna med fisket (att det inte alltid är som man tror det skall vara). Fast i detta fall var det som ett slag i ansiktet, jag trodde ju att fisket skulle vara glödhett men var totalt tvärtom.

Men skam den som ger sig, efter ytterligare några försök så kom jag äntligen i kontakt med en större gädda. Hugget kom bara en bit ut från land och jag uppfattade först att det var en skaplig fisk på säg 6-7 kilo men tyckte samtidigt att den var lite väl stark för den vikten. Först när jag skulle till att håva den insåg jag att den både var klart längre och tyngre än jag först trodde.

Trevlig känsla när man underskattar storleken på fisken och sen när den väl ligger i håven inser att den faktiskt är klart större än man trott. Har varit med om det motsatta också och då är det inte lika roligt...

Gäddan vägde 10210 gram och mätte 117 centimeter. Den högg på en blå Rapala X-Rap Petod 20 cm. Detta hybridbete har blivit lite av en personlig favorit för mig. Sen att man kastar riktigt långt med den gör den till ett perfekt bete när man fiskar från land.

I år har jag ju inte satt upp några specifika mål med mitt fiske vilket är lite unikt. Men rätt snabbt har jag insett att när det gäller framför allt gäddfisket så är det mer eller mindre lite av ett måste att ha något mål att sträva efter. Det är väl så när man har ”speciementänket” i sig. I detta fall med spinnfiske från land kände jag efter några pass att fasen jag vill ju ha en bra gädda även i år. "Alla kan ha tur att lyckas få upp en storgädda men att upprepa det gång efter annan det gör inte alla". Nu vägde ju denna fisk en bra bit från den i fjol men för mig duger en gädda över 10 kilo också. Är trots allt den näst största landfiskade spinngädda jag hittills fått och då kan man få vara lite glad:)

Nåja jag fiskar ju också för att det är roligt, det är ju den främsta orsaken men ibland behövs den där extra triggern för att ta sig ut och då är det bra att ha en målbild i bakhuvudet. Jag inser mer och mer att landfiske inte alltid är så lätt speciellt i lite större vatten då man inte kommer åt de ytor man vill. Men på vissa platser vid rätt tidpunkt kan landfiske vara riktigt effektivt. Du skrämmer inte fisken lika lätt och kan bara genom att ta några steg hitta en ny perfekt vinkel för att lägga ett nytt kast. I en båt är det omöjligt att få samma precision. Fast med en båt blir du klart effektivare i längden så är det bara.

Härlig fiskepremiär av Krister

$
0
0
I början av månaden gjorde Krister sitt första fiskepass för året. Han valde att trolla och med magi, rutin och lite flyt lyckades han lura upp en riktigt fin gädda. Riktigt roligt! Hatten av och grattis.

Gäddan vägde 12350 gram med en uppskattad längd av 120-123 cm.

Detta blev klubbens (Team North Predators) andra gädda över 12 kilo för året och totalt 6:e över 10 kilo. Ett facit vi får vara mer än nöjda över då vi bara fiskat april och juni undantaget några fiskepass sista veckan i maj. Sedan har vi ju några skapliga lakar också varav ett blev nytt klubbrekord. Nu går vi in på årets andra halva och förhoppningsvis blir det någon till bra fisk innan vi summerar året.

För ni som har missat så ligger en ny KLUBBSIDA uppe nu som vi för närvarande uppdaterar med årsrapporter samt lägger in nya fiskar kontinuerligt i vårt FOTOALBUM samt uppdaterar klubblistor och statistik.

Jag och Krister har även fiskat ett pass tillsammans men det blev ingen succé direkt. Några landade gäddor alla av Krister medan lyckades bli helt utan.

Vet att Krister hade hoppats fiska mera än vad han gjort hittills, bl.a. under midsommar men det fisket regnade bort kan man säga.

19 kilos gädda från Norrbotten!

$
0
0
19,54 kg och 113 cm är måtten på jättegäddan som togs för ett par veckor sedan i en liten sjö mitt i skogen mellan Övertorneå och Pajala. En grym gädda helt enkelt och av bilderna att döma så är den otroligt välgödd. Att den levt ett liv på överflöd av mat går det inte ta miste av. Men storgäddans liv tog slut i och med att den fångades. För en gädda skall ju dödas när den tas upp i ett vatten där det simmar utsatta laxfiskar som i detta fall. Eller inte?

Det har gjorts flertalet studier kring detta och vad man kommit fram till är att gäddorna är i princip omöjliga att utrotas i ett vatten genom utfiskning. Tar man bort som i detta fall säg 19 kilo gädda så kommer det att ersättas snabbt med 19 kilo nya gäddor för antalet kilo rovfisk i ett och samma vatten är oftast rätt konstant över tid. Alltså slår man ihjäl några storgäddor så banar det väg för en mängd nya smågäddor som växer upp. När väl dessa gäddor kommer upp i storlek så är det rätt lätt att räkna ut vad som händer. Mindre gäddor äter mera, rör sig mera, skrämmer och oroar mera än alternativet få men några riktigt stora individer. Rådet man får genom att fråga expertis i området är alltid, var rädd om de stora gäddorna för de håller ner antalet gäddor väldigt effektivt. (gäddor är även kannibaler icke att förglömma).

Jag klandrar inte fångstmannen för hans beslut att döda gäddan. Han gjorde det säkert med en övertygelse att han räddade flera regnbågar. Fast i verkligheten så blir det förmodligen tvärtom om man ser det i ett längre perspektiv över några år framåt. Däremot tycker jag det är märkligt att okunskapen är så pass låg i flertalet av de fiskeklubbar och fiskevårdsområden som driver dessa put and take vatten runt om i landet.

Åter till gäddan, ja den är mäktig på många sätt. Otroligt fet men genom åren har jag sett flera liknande bilder på feta och grova gäddor så inget unikt egentligen. För att en gädda skall bli riktigt tung så behöver den också längd. 113 cm är en okej längd men på långa vägar för lite för att en gädda skall kunna väga 19,5 kilo. Oavsett hur tjock och grov en gädda är så skulle det behövas minst 120 cm för att en gädda teoretiskt sett skulle kunna passera 19 kilo. Om vi skall göra en jämförelse så har vi idag i Sverige för närvarande två gäddor över 20 kilo som är godkända av Sportfiskarna och dessa är extremt grova, rejält feta och klart längre än 120 cm. Men det finns ju en risk att man har slarvat rejält vid mätningen och att den är flera centimeter längre och då blir den påstådda vikten mera trovärdig. För den är som sagt sjukt fet och grov. Helt klart en spektakulär och häftig fångst i Norrbotten.

Här en bild på jättegäddan från Rovakka.


Hur fångades då denna gädda? Läste igenom NSD och inte blev jag speciellt klokare efter detta, snarare mer förvirrad. Läs här nedan vad som skrevs:

"Krister Lind ifrån Luleå firade midsommar uppe i stugan i byn Rovakka i Övertorneå kommun. På midsommardagen passade han på att fiska i sjön.

– Det är en insjö där dom har planterat regnbåge och öring sen så länge jag kan minnas, säger Lind.

Men det blev inte mycket napp med flugfiskespöet. Då han såg något stor krusa på ytan. Han ror sakta in med båten och gör ett par kast med spöet. Efter att par små utfall från gädda hugger det plötsligt till.– Men den tog i ryggfenan, säger Lind och skrattar.

– Jag hade ju bara flugefiskespöet för småfiskar.

Han lyckas få in den till båten och försöker få upp den.

– Till slut tar jag lillhåven och lyckas trä den över huvudet, sen får jag göra som ett brottarkast för att få upp den i båten.


Fisken är egentligen inte särskilt lång men magen är av bibliska proportioner.

– Jag var ju dum som inte mätte omkretsen, säger Lind

– Den var sjukt fet.

Fisken vägde 19,54 kilo. Inte långt ifrån det svenska rekordet på 21,07 kilo."

Fin gös från hemmasjön

$
0
0
Att lyckas ta en stor fisk i något av mina hemmavatten ger mig oftast större lycka än att åka land och rike och fiska i olika vatten. Vad räknas då som hemmavatten? Ett hemmavatten är för mig ett vatten där man fiskat mycket genom åren, ofta nära där man bor eller tidigare bott. Man har således god kännedom om fisket och vilka fiskar som tagits där genom åren. Man är rätt medveten om vattnets potential för de olika arterna och vet vad som räknas som en godkänd, bra eller riktigt bra fisk. Genom att testa nya metoder, beten och platser m.m. lär man sig mer och mer om vattnet och vad som fungerar bäst.

Jag gissar att många finner större motivation att flacka runt mellan massa olika vatten med drömmen att hitta ett supervatten. Eller att man åker till vatten där man då vet att det finns chans till rekordfiskar. Visst jag gillar också att testa nya vatten ibland men jag väljer ändå i 9 av 10 fall att fiska i mina ”egna vatten” trots att jag vet att det förmodligen simmar större fiskar i andra vatten. Nåja vi är alla olika men jag gillar att beta av mina vatten och när jag känner att jag lyckats bra och tror mig lära fisket i ett vatten kan jag ibland ledsna och gå vidare till ett nytt vatten. Sen finns de vatten som jag aldrig tröttnar riktigt på men som kan få väldigt lite tid ett år och mer ett annat. Jag har varit inne på det tidigare att jag försöker variera mitt fiske så jag inte nöter sönder de heta platserna i ett vatten.

I vanlig ordning drar jag ner på fisketimmarna under högsommaren. Gäddfisket läggs helt på is och istället blir det andra arter som kan bli aktuella. Under juli har jag testat trolla gös i en sjö som jag känner till väl. Ett vatten som nog mer är känd för sina stora gäddor än stora gösar. Men känslan är att det borde finnas fina gösar här och under de senaste åren har jag sett en trovärdig bild på en gös som vägde 5,4 kg samt hört rykten om ett par gösar som passerat 4 kg. Själv har jag trollat en hel del i sjön men då mest efter gädda. Lite märkligt har jag under alla dessa gäddtrollingpass inte fått en endaste bonusgös. De få göstrollingpass som jag gjort har resulterat i några få gösar, i snitt runt 1-2 gösar per pass och en toppfisk på en bit över 3 kilo. Med denna bakgrund så har jag känt att skulle man få en gös kring 5 kilo så skulle jag vara väldigt nöjd. Då har man i alla fall fått en riktigt bra gös sett till vattnets potential.

Har jag trollat lite i sjön så har det blivit desto mer vertikalfiske, mest nära botten. Gösar upp till 2 kilo kan man få relativt ofta men sedan glesnar det av. Över 2,5 kg räknas som en bra fisk och har man tur så kan man få någon över 3 kilo. Min största vertikalgös här vägde ca 3,4 kilo och någon större än det har jag faktiskt inte hört talas om.

Första trollingpasset bjöd på perfekt väder. Lite lätt vind och halvklart till mulet väder under dagen. Som vanligt blev det mer gäddor än gösar men det blev två gösar och den ena var skaplig (runt 2 kg) medans den andra var desto större. Klassiskt göshugg på ett av paravanspöna. Betet en mindre variant av Westins jätte i rött och vitt. Jag känner att det är lite tyngd i fisken och när den inte vill komma upp till ytan nära botten så borde jag nog ha börjat ana vad det kunde vara men är först då jag ser fisken jag fattar att det är en riktigt bra gös. Håvningen går fint och jag inser direkt att nu har jag uppgraderat mitt sjörekord en hel del. Tippar på runt 4,5 kilo vilket visar sig ligga rätt nära sanningen.

En fisk som skänkte mig glädje trots att jag tidigare fått klart större gösar i andra vatten. Men att ta ett sjörekord i ett hemmavatten är alltid lite speciellt. Vikten fastställdes till 4740 gram och 78 centimeter.


Efter detta lyckade premiärpass har jag varit ute och trollat två svängar till. Då lite kortare pass runt 3 timmar. Det ena passet gav en gös och nio gäddor, det andra gav ingen gös men däremot elva gäddor och ett par abborrar.

I ett kommande inlägg här på bloggen skriver jag lite om min uppfattning om gösarnas beteende här i Norrbotten. Även en historisk blick hur gösfisket sett ut över tid i Norrbotten. Ett inlägg som är baserat på mitt egna gösfiske som i nuläget omfattar ca 10 olika vatten i Norrbotten och vad jag hört genom andra seriösa fiskare. Även fakta från andra människor som bor runt olika gösvatten. Intressant kartläggning som visar att det finns vissa likheter men även saker som skiljer sig rejält mellan vattnen.

Mina egna erfarenheter och teorier kring gösen som art och fisket i Norrbotten.

$
0
0
För drygt tio år sedan fick jag min första gös. En fisk som väckte mitt intresse för gösen som art och sportfisk. Följande år läste jag på allt jag kunde om denna lite ovanliga fiskart här uppe i Norrbotten. Jag tog även kontakt med människor som bodde nära några av de vatten som det påstods eller ryktades finnas gös i. Sedan blev det förstås en del praktiskt arbete i form av fiske! Det som överraskade mig rätt snabbt var att i princip i varje gösvatten fanns det betydligt mer gös än jag trodde var möjligt.

Det visade sig att gösens förekomst genom åren pendlat rejält upp och ner. I några vatten trodde man att gösen var utdöd innan den började dyka upp på nytt, i andra var den en sällsynt fångst men dess bestånd var ändå stabilt. I nått enstaka vatten fick jag ryktesvis höra att det fanns gott om gös men detta pratade man tyst om då man var rädd för att rovfiskare skulle dyka upp. Tyvärr har det förekommit illegalt nätfiske efter gös i minst två utav sjöarna, bl.a. finnar som varit hit och nätat. I ytterligare en sjö berättade man om att en gubbe fiskat ut gösen genom att använda sig av stora havsryssjor som man lade ut på dess lekplatser, detta skulle ha skett under 1960 talet. I en annan sjö talades det om både många och stora gösar på upp till 7 kg under 40-60 talet innan den successivt försvann. Där skyllde man främst på skogsbruket och hur missfärgat vatten blev från det.

MIN EGNA TEORI KRING GÖSENS UPP OCH NEDGÅNG I NORRBOTTEN
Med all information av den historik från Norrbotten jag fått fram och vad man läst om gösens liv och leverne så skall jag våga mig på några gissningar om vad som påverkat gösens upp och nedgång genom åren här i Norrbotten.

Exakt hur gösbestånden såg ut på 40-60 talet låter jag vara osagt men att det fanns gott om gös i flera vatten tycks vara rätt säkert. Att den sedan försvann mer eller mindre från i princip alla gösvatten är också säkert. Sedan började en stadig men rätt sakta uppgång någon gång under början av 2000-talet i några vatten. Men runt 2010 hände det något och helt plötsligt fanns det inte bara gös i några sjöar utan bestånden var helt plötsligt stora. En riktigt ”gösboom” skulle man kunna kalla det för. Hur kan detta komma sig? Min gissning är att det varken var skogsbruket eller rovfiske som låg bakom nedgången förr i tiden utan att det var klimatet som styrde det hela. Eftersom gösens utbredning redan ligger på gränsen för vad den klarar av så är det inte så konstigt att ett varmare klimat kan ge effekter. Däremot är det förbluffande att effekterna blivit så påtagliga i några vatten medans de i andra vatten inte skett samma drastiska ökning. Att gösens uppgång de senaste åren sammanfaller med ett allt varmare klimat styrker denna tes.


SÅ SER GÖSBESTÅNDEN UT IDAG I NÅGRA AV GÖSVATTNEN I NORRBOTTEN
I tre av de sjöarna där gösens populationen ökade tidigast så ser jag en liten tråkig utveckling. Gösen har liksom tagit över på bekostnad av gäddan och abborre som minskat. Gösens intåg har inneburit ett ökat krig om maten d.v.s betesfisken. Detta har rört om i grytan rejält i några vatten medans det i nått annat inte verkat störa så mycket som man skulle kunna tro. Men i just dessa tre fall har jag sett konsekvenser. Det man har sett är att abborrarna och gäddorna minskar både i antal och att dess kondition blivit allmänt sämre. Just effekten med sämre kondition var extra tydlig i början av ”gösboomen”. Gäddorna blev då allt magrare. Min känsla är att gäddorna idag inte är lika många till antalet men att de istället förbättrat sin kondition.

Många av gösarna tycks fastna i tillväxten och de blir kvar nära botten där de trängs med varandra och får slåss om födan. Klimatet gör det svårt för de flesta gösar att bli stora så istället får vi lite av en ”tusenbrödra effekt” med många men små fiskar.

Här ett bevis på att gösarna även kan bli stora här uppe i norr. 7900 g - 90 cm var måtten på Krister Wallmarks jätte som togs 2009. Detta var den första riktigt stora gösen från Norrbotten i modern tid. Frågan är när Norrbottens första sportfiskefångade gös över 8 kg kommer upp?

I en av dessa sjöar fanns det tidigare gott om sik. Nätfiskarna fick mycket sik i näten medans gösen var en ytterst ovanlig fångst. Idag är det omvända roller och siken är enligt en lokalbo snart ett minne blott. Just detta förvånar mig en del, att gösen stöter bort siken så effektivt. De konkurrerar ju inte om samma slags mat direkt. Kan ju vara så att vattnet med åren blivit mer grumligare och då gynnas ju gösen medans siken missgynnas.

I de vatten som jag nu fiskat i under en längre period ser jag fortfarande en konstant förändring i gösbestånden vilket tyder på att förändringen fortfarande pågår. Allmänt ökar bestånden av gös men effekten tycks ha stannat av och planat ut i några. Känslan är att toppfiskarna, alltså de största gösarna i varje vatten inte längre har samma potential att bli riktigt stora som de hade innan beståndet växt sig så starkt som de gjort idag. I nått vatten ser man detta rätt tydligt att de inte är lika grova som tidigare. Men att det kommer fram stora gösar i samtliga av våra gösvatten ser vi återkommande bevis på. Fast de verkar vara väldigt få i antal om man ser i jämförelse med hur många individer som finns. Gösens maxvikt tycks ligga runt 4-8 kg. Den där goa balansen mellan smått och stort verkar vara svår att uppnå här uppe, återigen är min gissning att klimatet sätter sina gränser för detta.

STORGÖSARNA SOM CHOCKADE OSS
Sommaren 2011 testade jag ett nytt gösvatten tillsammans med Krister Wallmark. Ett vatten som vi redan åren innan hade hört intressanta rapporter ifrån. Som vanligt var vi lite sent ute men tur att vi tog oss för att testa. För resultatet blev overkligt bra sett hur det tidigare sett ut här i Norrbotten. Under de tre första fiskepassen landade vi flertalet storgösar där tre av gösarna vägde mellan 6,5-7 kilo. Nu i efterhand skulle jag säga att vi kom i slutfasen av vattnets ”prime time”. Beståndet av gös var då inte speciellt stort och det fanns en generation av gösar som hade kunnat växa upp och bli riktigt stora, fri från konkurrens från en massa mindre artfränder.

Här en bild på min största gös, en fisk som vägde 6900 gram och togs på trolling 2011.

Effekten av vårt fiske samt några andra som också hittade hit i samma veva blev att fler och fler båtar hittade hit. Året efter trodde jag att det skulle komma upp flera storgösar över 6 kg men så blev det inte. Trots betydligt hårdare fisketryck så var fisket mycket sämre. Åren efter har sjön levererat en hel del stora fiskar men just toppfiskarna har inte varit av samma kaliber som då. Tittar man hur själva gösbeståndet ser ut här idag mot 2011 så är antalet gösar nu klart fler. Alltså lite av samma effekt som de tre sjöarna jag beskrev tidigare. Man hoppas bara att inte framtiden blir lika tråkig här som i vissa andra gösvatten.

VATTEN I BÖRJAN AV SIN UPPGÅNG
Jag har även funnit ett eller möjligen två gösvatten som jag tror befinner sig i en begynnande uppgångsfas. Spännande men samtidigt svårfiskat. Just i sådana här vatten tror jag att det kan simma någon riktigt stor gös. Finns bara rätt föda så skulle jag inte bli helt förvånad om det skulle komma upp nån 8-9 kilos från nått gösvatten med glesa bestånd.

LIKHETER OCH OLIKHETER I DESS BETEENDEN
Jag är evigt tacksam att jag fick hjälp med gösfisket i början av Krister Wallmark. Han var tidigt ute med gösfisket i Norrbotten och då framförallt trolling. Han hade redan testat några olika vatten när jag började fiska och på det sättet fick jag tidigt ta del av hans erfarenheter.

Här Krister med gös på 6940 gram - 90 cm. Krister är förmodligen den i mest meriterade gösfiskaren i Norrbotten, framför allt när det gäller trollingfiske. Krister står för tre av listans åtta gösar över 6,5 kilo liksom toppfisken, imponerande bedrift minst sagt.

Själv har jag läst mycket artiklar och några böcker om gösfisket och då handlar det ju om gösfisket söderut. Det jag märkt här uppe är att det känns väldigt svårt att få stora gösar då man fiskar djupt nära botten, både vad det gäller trolling och vertikal. Många av de på pappret bästa gösvobblerna går ju på djup som 5-6 meter vilket känns för djupt i de flesta av vattnen här. I stället är det grundgående vobbler som varit medicinen om man vill ha de riktigt stora gösarna. Så är man ute efter storgös i Norrbotten så blir mitt tips att fiska grunt, ca 2-4 under ytan.

Här gös på 6800 g som högg en vobbler 2 meter under ytan över 10 meters djup. Ett bevis på att de större gösarna ofta går högt i vattnet. Ett mönster som är tydligt i många vatten här i Norrbotten

Nästa fråga är på vilket djup de största gösarna går? Sett till litteraturen så skall det vara nära sjöns djupaste del men ofta i kanterna till dessa djup. Här har jag märkt att i några vatten verkar de största individerna gå där det är som djupast medan de i andra vatten tycks gå grundare ca 5-7 meter fastän det finns djup på över 15 meter. Så lite olika ut här.

STORGÖSAR SOM BIFÅNGST VID SPINNFISKE EFTER GÄDDA
När jag fick höra talas om Krister Wallmarks spinnfångade gös på 7,9 kg blev jag nästan chockad. Detta är den största kända gös tagen på sportfiske i modern tid. Men det talas faktiskt om en 9 kilo från samma vatten längre tillbaks i tiden. Krister fick sin storgös 2009 och det kom att dröja några år innan Björn Larsson under ett gäddfiskepass slog till med en ny storgös från samma plats, denna vägde 6,98 kilo. Två så stora gösar kunde inte vara en slump och mycket riktigt så kom nästa några år senare. Denna gös vägde 7,3 kg, även den som bifångst vid gäddfiske. Alla dessa tre storgösar är tagna på försommaren en tid innan gösen leker.

Duktiga sportfiskaren Björn Larsson hade nog knappast väntat sig denna praktgös när han egentligen var ute efter gädda. 6980 g - 90 cm var måtten på denna bjässe.

Här verkar gösbeståndet vara tämligen litet och därför känns det extra viktigt att släppa tillbaka de gösar man får upp. Tyvärr har lokalbefolkningen fått upp ögonen för gösen här och när fisken finns på begränsad yta får det snabbt negativa effekter. Jag har talat med folk som säger att man idag får klart mindre gös mot hur det såg ut bara för några år sedan. Så inte på alla platser gösen går framåt och som så ofta idag är det vi människor som har ett finger med i spelet.


STORGÖSAR FINNS I VARJE GÖSVATTEN
Fastän medelstorleken få ses som klen i Norrbotten jämfört med södra Sverige samt att de stora är få till antalet så kommer det glädjande nog upp stora gösar i alla våra gösvatten. Gösar runt 4-5 kilo verkar finnas överallt och i några vatten ligger toppvikterna upp till 7-8 kg. Större gösar än så kan eventuellt finnas men måste ses som ytterst sällsynta.

I ett känt gösvatten i Västerbotten finns det ett gott bestånd av småvuxen gös. Gösar över 3 kg är sällsynta men ibland dyker det upp fiskar på 5-6 kg. Men för några år sedan kom det upp ett praktexemplar på hela 7,5 kg. Ett annat vatten som jag skulle säga är en typisk ”tusenbrödra gössjö” med en massa gös runt 0,2-1 kg. Medelvikten är kass men ändå får man då och då höra om gösar kring eller strax över 4 kg vilket får räknas som en riktigt bra fisk i det vattnet.

Min teori är att de finns gösar om än få som ” vågar” bryta mönstret genom att lämna bottenregionen och söka föda högre upp i vattnet och på detta sätt skaffa sig en rejäl fördel. Kanske att några gynnsamma år från start främjar en snabb tillväxt så att en stark årsklass kan komma fram och växa snabbare än vad som är normalt. Åter igen blir det klimatet som styr förutsättningarna.

TROLLING EFFEKTIVASTE METODEN FÖR STORA GÖSAR
Trolling är den metod som dominerar här i norr när det gäller gösar från 4-5 kilo och uppåt. Det verkar vara väldigt svårt med vertikalfisket, själv har jag ju mest fiskat nära botten och det känns nästan omöjligt att få nån riktigt stor på det sättet Jag har flertalet gösar på vertikal nära botten mellan 2,5 – 3,5 kg men ingen större än så. Jag känner till några få gösar på vertikal mellan 4-4,6 kg men ingen större än så. Vet även de som fiskat seriöst pelagiskt utan resultat. Så effektivast känns trolling, i alla fall innan någon bevisat nått annat.

Nästa fundering som enligt mig är den klart intressantaste är valen av beten? Stora eller små beten, skall det vara ettrig eller långsam vaggande gång? Det mest gångbara borde rimligtvis vara rätt små beten med lite ettrigare gång fiskat i låga hastigheter. Typiska gösvobblers med andra ord, för inte fungerar väl stora gäddvobbler till gös?

Jag har trollat gös i några sjöar, Krister har ytterligare ett par sjöar han har erfarenhet av. Utifrån detta så skulle jag säga att riktad göstrolling med lägre fart och mindre/ mellanstora beten fungerar klart bäst i de flesta fallen. Detta är ett säkert kort i alla sjöar. Jag har tex. trollat mycket gädda i en sjö där det finns gott om gös men aldrig fått en endaste bonusgös. Däremot har jag fått några fina gösar på mindre gösvobbler i samma sjö då jag fiskade runt 1,3-1,5 knop. Men verkligheten är ibland en annan än vad som är logiskt. För i ett gösvatten här uppe så tvekar inte de stora gösarna att klippa en stor gäddvobbler i över 2 knop. Just detta beteende tycker jag är riktigt intressant, hur det i en sjö kan inträffa gång på gång medans i en annan på pappret rätt likt vatten aldrig händer? Just i den sjö där gösarna klipper stora vobblers har vi även fått riktigt stora på mindre vobblers så jag skulle inte säga att det är effektivare med gäddvobblers än klassiska gösvobblers men däremot att bägge tycks fungera och därav kan man ju testa lite olika. Även att köra med lite högre fart än vad som fungerar bäst vanligtvis i andra vatten.

Så mitt råd är att testa och utvärdera, något som fungerar i ett vatten kanske inte passar i ett annat.

STÖRSTA KÄNDA GÖSARNA FRÅN NORRBOTTEN
VIKT
LÄNGD
FÅNGSTMAN
ÅR
METOD
7900
90
Krister Wallmark
2009
Spinn
7680
83
Tobias Lindvall
2010
Trolling
7300

Robin Lundborg
2017
Spinn
6980
90
Björn Larsson
2010
Spinn
6940
90
Krister Wallmark
2012
Trolling
6900
86
Mats Nilsson
2011
Trolling
6800
85
Mats Nilsson
2011
Trolling
6500

Krister Wallmark
2011
Trolling

Denna lista omfattar de största gösarna jag känner till som är tagna på sportfiske i Norrbotten. Alla dessa fiskar finns det bra dokumentation samt bilder på. Intressant notering är att de flesta är tagna åren 2009-2012. Detta styrker lite av min teori som jag varit inne på tidigare (att dessa gösar kom fram i en tid då bestånden av gös inte var alltför för stora samt att klimatet förmodligen var ovanligt gynnsamt). 

Nr 2 på listan finner vi Tobbe Lindvall med sin brutalt grova fisk på 7680 g - 83 cm. 

Robin Lundborg heter fångstmannen som var ute och spinnfiskade gädda när denna bjässe högg. 7300 g gör den till den tredje största gösen från Norrbotten.
GÖSENS FRAMTID I NORRBOTTEN
Slutligen några ord om gösens framtid i Norrbotten. Att gösen kommer finnas kvar i de vatten den redan finns i känns rätt logiskt, speciellt om trenden med allt varmare klimat fortsätter. Jag ser det inte heller omöjligt att gösen får fäste i nått eller några nya vatten. Jag har hört rykte om några ”nya gösvatten” senaste åren och dessa vatten tillhör då två olika vattensystem där det sedan tidigare finns sjöar med gös. Ser man i gamla böcker om våra olika fiskar ser man att gösens utbredning gick uppför hela kusten ändå till Haparanda. Vet inte hur detta stämmer, om det verkligen fanns gös här tidigare? Skulle vara intressant att få uppgifter som verkligen verifierar detta. Men jag ser det inte som helt osannolikt att vi inom en snar framtid kan få bestånd av gös i några av våra innerfjärdar eller utanför någon älvmynning. Lite spännande också när man satte ut gös i Luleälven runt Boden för några år sedan. Tror även att de satte ut gös i några sjöar också med anknytning till älven. Det skulle vara intressant även här att veta hur dessa gösar klarat sig eller om de t.o.m. börjat föröka sig och bilda bestånd?

Men vi vet att Norrbotten hade starka gösbestånd i flera vatten runt mitten av 1900-talet och en tid framåt innan något hände så man kan inte säga med säkerhet att vi befinner oss i en uppåtgående trend i all evighet. Rätt som det är tappar gösarna sitt fäste och vem vet en dag kanske det åter blir en ovanlig fångst här uppe i norr.

GÖSEN SOM MATFISK, C/R ASPEKTEN M.M.
Detta ämne har jag diskuterat med flera människor och jag märker att jag ofta har en lite annorlunda inställning än de flesta. Vanligt är att man hör att man skall ta upp de lite större och släppa tillbaka de mindre så de kan växa till sig. Jag tycker man skall utgå från varje specifikt vatten. För bestånden ser rätt olika ut. En sak tror jag dock är väldigt viktigt i alla gösvatten och det är att släppa tillbaks de större fiskarna. Själv tar jag tex. aldrig upp en gös över 2 kilo. Även de riktigt små upp till 5 hg känns onödigt att ta upp. Men däremot tror jag att det kan vara bra (speciellt i vissa vatten) att ta upp gösar mellan 0,5 – 1,5 kilo. Dessa fiskar är bra matfiskar och finns det klart mest gösar i den storleken så kan en mindre desarmering av beståndet kanske vara bra för beståndet i sin helhet? Tillväxten blir då bättre och medelvikten samt toppvikterna höjs. Sen finns det gösvatten med svaga bestånd och där väljer jag givetvis alltid att släppa tillbaka de fiskar jag får.

Gösen är annars en mycket god matfisk som man kan unna sig äta emellanåt om man har chansen. Jag tycker inte man skall ha dåligt samvete om man tar upp några fiskar då och då.


SLUTORD: Gösen i Norrbotten finns i några älvsystem och åar kopplade till sjöar som alla har anknytning till Bottenviken. Detta visar att gösen rimligen funnits i havsvikarna en gång i tiden. Jag väljer att inte namnge något gösvatten av den anledningen att jag tycker att man som sportfiskare idag har allt för lätt att få allt serverat på silverfat. Allt från exakt fiskevatten, hur man skall fiska m.m. Däremot ger jag gärna ut lite hjälp på traven, detta genom ren fakta men framför allt egna erfarenheter och kunskap som jag fått genom åren.

Mycket av det jag skriver består ju av egna teorier utifrån mina egna erfarenhet. Därför behöver inte allt stämma utan ibland blir det mer gissningar. Vi som fiskar vet att sanningen sällan är den vi vill att den skall vara, men genom noggrann kartläggning kan man med tiden bygga ett pussel där bitarna sakta men säkert faller på plats. Hoppas jag fick ihop några av dessa bitar iaf...

Lyckad höstpremiär!

$
0
0
Efter en varm inledning av hösten kom så kallare luftmassa och kylde ner vattnet till en mer lämplig nivå sett till hur man vill ha det som fiskare. Senast jag var ute med båten var sista dagarna i juli och då var det högsommar, idag kändes det som höst. Vattentemperaturen visade på 11,5 grader vilket jag kände mig nöjd med. Helst vill jag ha under 12 grader när jag fiskar gädda om hösten och idag var det gädda som var huvudmålet. Det första riktade gäddfisket sedan juni.

Trolling för hela slanten var planen. Förra hösten trollade jag inte en enda gång så därför kände jag ett extra sug för just gäddtrolling. Blev 5 timmar med spöna ute och resultatet blev ”bara” 5 gäddor. Mängdmässigt riktigt svagt, brukar vara det dubbla normalt men då första gäddan för dagen vägde 7,5 kilo så kändes det lovande. Några dagar efter fullmåne kan det vara lite segt men i gengäld är fiskarna ofta lite bättre. Precis så blir det idag…

Andra och tredje gäddan kommer upp en dryg timme efter den första som kom med detsamma. Fina fiskar runt 5-6 kilo vardera. Nästa fisk dröjer fram emot lunch. Jag känner direkt att det måste vara en bättre fisk. Den är mer envis och tung än kämpaglad. När jag till slut får syn på den så stiger pulsen. Den är lång och grov om nacken som de brukar vara med en bra längd. Håvningen går bra och nu är dagen räddad!
En rejäl gädda som förgyller en fin höstdag. 121 centimeter fördelade på 11020 gram. Idag var det gummibetena som levererade bäst. SG Laken 50 cm gav mest (3 st) medan Mange boy Azkikr gav den största.

Resten av dagen bjuder på fortsatt segt fiske men det blir till slut ytterligare en gädda på runt 6 kilo. Hösten är här och då vaknar ofta storgäddorna till liv och sniporna blir färre.

Senaste tiden har fisket inte prioriteras och troligen blir det inte mycket fiske framöver. Hoppas ändå att komma ut ett par gånger till innan isen lägger sig. Är väl främst då gäddfiske som blir aktuellt.

Inget oktoberfiske

$
0
0
Totalt blev det en höst med lite fiske vilket jag givetvis tycker är tråkigt. Men ändå känner jag mig nöjd för backar vi tillbaka till början av hösten eller egentligen slutet av sommaren så har rygg, nacke krånglat och på det flertalet migränanfall varje vecka. Så orken och energin har varit väldigt låg en längre tid. Ett tag hade jag nästan tänkt bort allt fiske men i och med att jag bytte jobb fick jag en veckas ledighet och efter ett par besök hos naprapaten blev förutsättningarna för fiske genast bättre. Under de två sista veckorna av september åkte jag ut på sjön fyra gånger. Första fisketuren har jag redan skrivit om men inte de andra tre.

Andra passet fiskade jag själv. Valde ett ställe där jag jagar en gädda över 10 kg. Blivit några gäddor mellan 9-10 kilo genom åren. Idag stannade toppfisken på 7,71 kg. Totalt 15 talet gäddor. Ett klart godkänt pass.

Andra och tredje passet fiskade jag tillsammans med Mats Honkamaa. Vi trollade i två olika sjöar och resultatet blev helt okej eller egentligen rätt så bra. Inget monster men flera fina gäddor. Första dagens toppfiskar stannade på 8250 g – 107 cm (Mats N) och 7900 g – 107 cm (Mats H). Vi fick leta ett tag innan vi hittade gäddorna som stod lite närmare land och grundare än vad som är normalt denna tid. Andra dagen påminde om första, tog ett tag innan det lossnade men sen inom loppet av en timme hade Mats dragit två gäddor på 111 cm! Fina fiskar som platsade högt upp på hans 10 i topp lista. Kul…

Här en bild på en av Mats 111 centimeters gäddor. Vikt 9410 gram.

Oktoberfisket blev det inget av. Orsakerna är väl främst att jag haft en del annat att göra, kroppen har inte varit på topp, jobbat mycket och så har det varit riktigt kallt väder. Min kompis Krister har inte fiskat nått alls i höst och när vädret är dåligt är det lättare att fiska tillsammans med någon än att fiska själv. Tanken var att jag och Martin skulle fiska en dag men vi ställde in då vädret var för kasst. Inte kul att sitta på sjön i snålblåst, duggregn och nollgradigt.

Men lite som vanligt denna tid har stora gäddor ploppat upp som svampar ur marken. Fisket verkar ha varit riktigt bra under en längre tid. Stabilt lufttryck, vattenstånd och väder är nog en förklaring. Sedan så har jag fått rapporter samt det jag sett utifrån mitt fiske i slutet av september, att gäddorna var ovanligt magra. Så då är det logiskt att de måste få en period innan isen lägger sig att äta upp sig innan vintern och den stundande leken fram emot våren. Vattnet var varmt ovanligt länge och när så kalluften kom rasade vattentempen snabbt och då triggade det igång storgäddorna.

Jag har sett flertalet fina norrbottensgäddor på Instagram där två sticker ut. Bägge överstiger 14 kilo vilket inte hör till vanligheterna här uppe. Sjukt fina fiskar! Känslan är att gäddfisket i Norrbotten mår rätt bra för tillfället.

Nu går vi mot vinter och då hösten varit ovanligt kall så säger statistiken att det är stor sannolikhet att vintern kommer tidigt. Om det blir så återstår att se. Förhoppningen är att komma ut på nyisarna och fiska lite innan vintern kopplat ett allt för starkt grepp. I januari var jag rätt säker på att jag skulle fixa mitt enda mål, att fiska mer fiskedagar än förra året. Nu när jag tittar snabbt i fiskedagboken ser jag att det kan bli svårt att klara av det. Skulle jag räkna antal fisketimmar så hade det varit kört för i år har jag fiskat många korta pass och få längre. Sen så har antalet pass inte heller varit imponerande. Mer om detta i årskrönikan, men bara inse att man som vanligt vill fiska mer än det blir av.
Viewing all 385 articles
Browse latest View live